Městská policie Prostějov ve spolupráci s koordinátorkou Zdravého města a dalšími partnery uspořádala ve čtvrtek 18. dubna jubilejní dvacátý ročník soutěže O pohár Zdravého města. Soutěže se zúčastnilo 17 čtyřčlenných družstev složených ze žáků šestých tříd. Celkem se zapojilo osm prostějovských základních škol.

Děti musely projít osm stanovišť a co nejlépe splnit celkem šestnáct úkolů. Ty pro ně připravili hasiči, střední zdravotnická škola, Zdravotnická záchranná služba, ČSOP Iris, Kontaktní centrum v Prostějově, Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Prostějově, Sportcentrum, Městská policie a Policie ČR. Jednalo se například o poznávání rostlin a živočichů, celomotorický test, první pomoc, jízdu zručnosti na jízdním kole, test obratnosti, dětské TFH – nejtvrdší hasič přežije a další. Nechyběly ani různé hádanky, křížovky, všeobecné vědomostní testy týkající se právního vědomí, drogové tematiky, požárních a dopravních předpisů a dalších. V průběhu soutěže byly u dětí prověřeny všeobecné znalosti, dovednosti, šikovnost ale i fyzická zdatnost,“ popsala Večerníku Tereza Greplová z Městské policie Prostějov.

Celá akce se konala v hale a před halou prostějovského Sportcentra. „Během slavnostního nástupu všechny účastníky přivítal a zároveň i zahájil celé klání náměstek primátora pro oblast školství a sportu Miloš Sklenka, náměstkové primátora Jiří Rozehnal a Jiří Pospíšil a náměstkyně primátora pro oblast sociální a politička Zdravého města Prostějova Marcela Župková,“ dodala Tereza Greplová. V závěru si děti odnesly zasloužené odměny, které jim předala první náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Nejlepší družstvo ze všech získalo hlavní cenu – pohár a poukaz na vyhlídkový let sportovním letadlem. Ten do soutěže věnoval AEROKLUB Josefa Františka. Družstva na prvních třech místech obdržela diplomy, medaile a věcné ceny. Za účast v soutěži dostalo každé dítě tašku se sladkostmi. Ani tentokrát nikdo neodešel s prázdnou.

 

VÝSLEDKY XX. ročníku soutěže O pohár Zdravého města Prostějova

1. místo ZŠ J. Železného, třída 6. A, 808 bodů

2. místo ZŠ, ul. Palackého, třída 6. A, 788 bodů

3. místo ZŠ, ul. E. Valenty, třída 6. A, 785 bodů

4. místo ZŠ, ul. Melantrichova, třída 6. A, 781 bodů

5. místo RG a ZŠ O. Wichterleho, třída 6. A, 780 bodů

6. místo  ZŠ, ul. Vl. Majakovského, třída 6. A, 773 bodů