Už je to tady! Přihlášky na střední školy bez talentové zkoušky musí být i letos podány před 1. březnem. Pro obory s talentovou zkouškou byla uzávěrka přihlášek 30. listopadu 2020. Do uplynulého roku zásadním způsobem zasáhla epidemie covidu a s tím spojená vládní opatření proti jejímu šíření. V rámci přijímacího řízení se toho však ve srovnání s loňským rokem mění jen velmi málo.

I v letošním roce na některé deváťáky čeká v rámci přijímacích zkoušek na střední školy jednotná přijímací zkouška. V principu by se od té loňské nijak zásadně lišit neměla. „Testy CERMAT se lehce upravují každý rok. Náš tým pedagogů a bývalých tvůrců testů pro ostré přijímací zkoušky vytipoval v českém jazyce osm variant a u matematiky šest variant, jak by se testy mohly tento rok pozměnit. Tyto nové varianty jsme zahrnuli do našich testů, které jsou každý víkend zcela nové. Doporučujeme proto přijít na naše přijímací zkoušky nanečisto minimálně pětkrát, aby žák zvládl projít celé spektrum úloh a seznámil se s postupem řešení,“ upozornil mluvčí Cermatu Marek Lehečka.

Úlevy kvůli covidu žáci s největší pravděpodobností čekat nemohou. „Testy by z důvodu dopadů koronaviru lehčí být neměly a měly by si držet stejnou obtížnost jako v minulých letech. Minulý rok byl z důvodu ochrany veřejného zdraví na zkoušku jen jeden pokus, ale žáci na něj měli o něco více času. Tento rok počítáme se dvěma pokusy ve standardním formátu, jelikož se s epidemickými opatřeními již počítalo,“ vysvětlil Lehečka.

I letos platí, že pokud bude uchazeč úspěšný, musí do 10 pracovních dnů ode dne vyhlášení výsledků potvrdit zápisovým lístkem svůj zájem o školu. „Jinak bude jeho místo uvolněno jiným žákům,“ zdůraznil mluvčí společnosti Cermat.