Nastartovat spolupráci s místními podnikateli, podpořit je v těžké době, ale také hledat společné cesty, jak propagovat jméno našeho města jako zajímavé destinace pro turisty. To vše je cílem primátora Františka Jury, který pokračuje v návštěvách zajímavých firem. Po prosincové cestě do výrobny originálních čokoládových pralinek Green Tree Food se první muž města minulý týden vydal do Palírny U Zeleného stromu.

„Snažíme se myslet o několik kroků dopředu. Až pomine koronavirová epidemie, chceme věnovat mnohem větší pozornost cestovnímu ruchu. Město má turistům co nabídnout a je škoda, že o tom potenciální návštěvníci často nevědí,“ říká František Jura. Primátor má v úmyslu budovat značku města jako místa pro několikadenní pobyt turistů. „Málokdo k nám přijede na týden, ale na dva nebo tři dny se ve městě a jeho okolí kvalitní program vždycky najde,“ dodává Jura.

V minulosti spolupráce magistrátu s nejstarší palírnou v Evropě fungovala a přinášela oběma stranám užitek. Sídlo firmy se ovšem odstěhovalo do Ústí nad Labem, na radnici se několikrát vyměnili reprezentanti samosprávy a kontakty ustaly. Nyní mají obě strany zájem na obnovení společných projektů. Palírna by například mohla radnici dodávat vhodné dárky pro nejvýznamnější hosty a město by do závodu s unikátní atmosférou mohlo vodit návštěvy, pro které má firma vybudovat dostatečné zázemí. Nabízí se také společná propagace směrem k možným návštěvníkům Prostějovska.

Kořeny Palírny U Zeleného stromu sahají až k letopočtu 1518, firma tedy před třemi lety oslavila 500 let své existence. Tehdy se také vrátila ke svému původnímu jménu a zároveň se spojila s destilerií Kleiner, která v areálu v prostějovské Dykově ulici rovněž sídlí.