Tady to žije! Díky výraznému oteplení vyrazila řada lidí o víkendu do přírody. V Němčicích nad Hanou a jejich okolí si vycházku mohli zpestřit plněním originálních úkolů.

U cyklostezky ve směru do Nezamyslic objevili hned čtrnáct pohádkových stanovišť ze známých Večerníčků, z parčíku v Novosadech se pak mohli vydat po stopách lupiče a odhalit jeho podobiznu. Obě stezky by měly zůstat přístupné až do Velikonoc. A to není vše...

 Celkem čtrnáct zastavení s hravými úkoly se na cyklostezce mezi Němčicemi a Nezamyslicemi objevilo uplynulou středu. „Je nás v Orionu celkem osm a každý z nás si vybral nějaké své oblíbené večerníčky,“ vysvětlila princip výběru jednotlivých témat Eva Bašková ze SVČ Orion, který za přípravou akce stál. „Moc jsme se těšili, takže jsme vyrazili hned ve čtvrtek a opravdu si to s oběma dětmi užili,“ zhodnotila jedna z obyvatelek Němčic nad Hanou.

Hledá se lupič!

Není to přitom zdaleka jediná aktivita, kterou Orion v poslední době připravil, nejrůznější stezky tu jeho členové připravují prakticky nepřetržitě od loňského října. Kromě Vycházky s Večerníčkem je to aktuálně také detektivní hra Po stopách lupiče. Ta je umístěna výhradně na katastru Němčic nad Hanou, začíná v parčíku Novosady a přes hřbitov a Hliník vede až na vyhlídku na kopci Kozlov. „Úkolem je sestavit co nejvěrnější portrét lupiče. Sešla se nám jich celá řada, už bychom je zveřejnili, nicméně řekli jsme si, že akci prodloužíme o týden až do Velikonoc, aby si ji mohli užít i lidé z okolních obcí, jimž původně nebyla oficiálně přístupná,“ přiblížila Bašková.

Pět dní, pět velikonočních úkolů

Celou řadou vycházek však aktivity Orionu zdaleka nekončí. Od nadcházející Škaredé středy 31. března až do neděle 4. dubna na Boží hod velikonoční se všichni zájemci mohou zapojit do Velikonočního klání. Během něj by jednotlivé rodinné týmy měly každý den zvládnout jeden úkol související se svátky jara: ve středu mají upéct jidáše, dále pak uvařit něco zeleného, uplést pomlázku, upéct velikonočního beránka a konečně v neděli nazdobit vajíčka. „Budeme rádi, když nám lidé pošlou fotky ze svého velikonočního tvoření na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Fotky výrobků by měli posílat každý den jednotlivě, vítězem se stane tým, který získá nejvíce hlasů za všechny své výtvory dohromady, a to v hlasování na našem facebookovém a instagramovém účtu,“ vyzvala Eva Bašková.

Na stezce s Večerníčkem mohou lidé počítat i z kolika kytiček je upletený věneček víly Amálky. Foto: Facebook

Ani Prostějov ale nezůstává pozadu

Sportcentrum chystá na Velikonoce hned několik akcí. „Máme on-line hru, dále také fotografickou a videosoutěž o nejlepší domácí výzdobu, organizujeme jarní výtvarnou soutěž pro děti,“ prozradila za DDM – Sportcentrum Kateřina Koudelková. Organizace se navíc zdobením a kreativitou bude snažit podpořit plumlovský zámek. I Sportcentrum tak muselo aktivity přizpůsobit době a vládním zákazům. Rozhodně je ale odmítlo zcela odpískat.