V tomto okénku se budeme již po sedmasedmdesáté věnovat různým harmonizačním, relaxačním, ale i posilujícím či rehabilitačním a kompenzačním cvičením. K tomu, abychom předešli bolestem zad, kloubů, blokádám a dalším nešvarům, je potřeba pravidelný pohyb. Pokud však již k nějakému narušení v oblasti zad, páteře, kyčlí dojde, je potřeba se problematické partii pravidelně věnovat. Dnes se zaměříme na protažení v oblasti klíční kosti, dále rukou a zápěstí, protože ať už při celodenním sezení, nebo stání na tyto partie úplně zapomínáme. Budeme cítit příjemnou úlevu...

 

 1. Jako první se rozcvičte, rozcvička by měla předcházet úplně každému cvičení. Následně si pusťte nějakou oblíbenou hudbu, tentokrát může být pomalejší a můžeme začít. Sedneme si do tureckého sedu, narovnáme záda, krk zasuneme dozadu, ramena tlačíme dolů, ale pomyslně se vytahujeme za hlavou (viz. foto). Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Následně umístíme pravou ruku lehce pod pravou klíční kost, a to tak, že prsty směřují k jamce pod krkem, která je mezi klíčními kostmi. Zlehka začneme kůži táhnout směrem doprava a hlavu otočíme doleva. Ucítíme velice příjemný tah a uvolnění (viz. foto). V této pozici vydržíme cca půl minutky a pak vrátíme hlavu zpět na střed a vyměníme ruku. Levou ruku dáme tedy pod levou stranu klíční kosti, lehce budeme táhnout směrem doleva a hlavu otočíme doprava. Ramena pořád táhnou směrem dolů. Cvik provádíme pomalu a třikrát na každou stranu či kdykoliv během dne v práci nebo i u televize.

3. V dalším cviku zůstaneme sedět v tureckém sedu (viz. foto). Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Nyní natáhneme ruku a zápěstí směrem před sebe, prsty budou směřovat dolů a pomocí druhé ruky zatlačíme na prsty a zlehka je tlačíme směrem k tělu (viz. foto). Vydržíme zhruba půl minuty a pak ruku vyměníme. Cvik budeme provádět třikrát na každou stranu. Tento cvik je velice dobrý na protažení a uvolnění rukou a zápěstí. Během cvičení pravidelně dýcháme.

Nezapomeňte na závěrečné protažení, ať vás druhý den nic nebolí. Závěrem si za odměnu zatleskejte a já se těším zase příště!

 

Dubnový díl tematické strany PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku SERVIS PRO ŽENY jste mohli najít v tištěném vydání z pondělí 12. dubna