Internetem koluje spousta vtipů o tuzemských silnicích. A stejně tak mají mnohá nelichotivá označení. Tankodrom nebo Padesát odstínů šedi jsou vlastně těmi nejméně kritickými. Cyklisty v Česku, potažmo na Prostějovsku, však od usednutí na kola neodrazují. Ostatně v současnosti jsou už samozřejmostí cyklostezky. Jak to ale celkově vypadá se servisem pro kolaře na Prostějovsku? Posuďte sami.

Malé Holandsko, i tak by se občas zdejšímu regionu dalo říkat. Ne tolik pro množství vody (nebo plavebních kanálů, to ani omylem), ale pro oblibu cyklistiky. V Prostějově se mnoho lidí, starých i mladých, dopravuje pravidelně koly. Do obchodů, do škol, do zaměstnání i do hospod. A mnozí si vyjedou jen tak pro radost.

Určitým důvodem může být i řada služeb nabízená v Prostějově a blízkém okolí cyklistům. Začalo to před řadou let nevinně novými odolnými městskými stojany a na speciální klíče. Pokračovalo to stavbou cyklostezek. Po nich je nyní možné se dostat z hlavního nádraží do Domamyslic, z centra města do Žešova nebo naopak do Držovic. A samozřejmostí je spojení všeho s prostějovskou nemocnicí.

Velké posuny ale přišly v posledních zhruba pěti letech. Město získalo první cykloboxy, chvíli se uvažovalo i o cyklověži. Boom pak nastal přede dvěma roky. Tehdy poprvé začala fungovat služba sdílených kol, která se v Prostějově těší značné oblibě. A abychom se jen striktně nedrželi kol „klasických“, ve městě i okolí se rozbíhají služby i pro elektrokola. Příklad? Nabíjecí stanice – chlubit se jimi mohou třeba Dobrochov nebo také Konice.

Navíc je Prostějov znám i díky závodní cyklistice. A to jak dráhové, tak silniční. TUFO Pardus Prostějov už vydobyl daleko za hranicemi města i České republiky cyklistice i právě Prostějovu velkou slávu. I na probíhajících olympijských hrách se objevili hned čtyři členové klubu…

Cyklistika Prostějovu zkrátka vládne. A i když není možné vidět štosy kol jako v Holandsku, pomalu se této cyklovelmoci v lecčem přibližujeme…

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO CYKLO vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 9. srpna