Za kvalitní víno není nutné utrácet stovky korun. Kvalitní moravské lze pořídit poměrně levně. Čím se ovšem řídit, abyste při výběru vína nenaletěli?

Mnoho nezkušených konzumentů vína je přesvědčeno, že suché víno znamená automaticky kyselé. Ale tak to rozhodně být nemusí. Pravidlem nemusí být ani to, že víno označované jako „pozdní sběr“ musí být zákonitě sladší. Přitom cukernatost takových bobulí je mnohem nižší, než je tomu například u výběru z hroznů, bobulí či již slámového a ledového vína. Rozhodující je vždy podíl zbytkového cukru, který ve víně zůstává, a samozřejmě také množství kyselin. I víno s vysokým obsahem zbytkového cukru tak může být suché.

Rozhoduje zbytkový cukr

O sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, tedy cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Podle něj je dělíme na vína suchá (max. 4 gramy/litr), polosuchá (do 12 gramů/litr), polosladká (do 45 gramů/litr) nebo sladká (nad 45 gramů/litr). 

Nejvíc prozradí etiketa

Jednoduchý návod, jak poznat skutečně kvalitní víno, najdete na jeho etiketě. Platí, že čím více informací na ní vinař či výrobce vína uvede, tím spíše víte, co kupujete. Takže ani láhev v ceně pár desítek korun nemusí znamenat, že držíte v rukou nějaký patok. Podívejte se zejména na údaje o množství zbytkového cukru, případně obsahu kyselin, zkontrolujte také označení druhu výrobku. Mělo by jít opravdu o víno, ideálně jakostní nebo přívlastkové. Etiketa by měla také obsahovat odrůdu (Pálava, Veltlínské, Rulandské), ročník sklizně i zemi původu.

Opravdu kvalitní vína jsou obvykle označena i bližší identifikací původu. Dozvíte se název vinařské oblasti, podoblasti, obce a vinařské tratě s číslem výrobní šarže. Vinařství, která produkují více řad, označují u svých vín na etiketě také výrobkovou řadu, která prozradí, zda pijete nápoj z prémiové, nebo klasické řady. Chybět by neměl ani údaj o obsahu alkoholu a evidenční číslo jakosti, tedy informace o tom, že víno zatřídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a VINOTÉKY vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 27. září