Za normálních okolností by se tu sešly tisíce lidí. A ti by si povídali s přáteli, nakupovali ve stáncích, popíjeli punč, poslouchali muziku a těšili se na ohňostroj. Jenže letošní rok opět normální bohužel není. Přestože se v sobotu 18. prosince měly v Konici konat Vánoční trhy, zdejší náměstí zelo prázdnotou. Kdo však měl zájem, mohl si atmosféru pravých svátků připomenout alespoň na nachystané Stezce za betlémy. 

Atraktivní kulturní projekt, do něhož se mohou aktivně zapojit celé rodiny, v Konici letos připravili již podruhé. Stezka vznikla zejména díky betlémům ze sbírky známého sběratele a turisty Stanislava Dostála. Vystaveny byly ve výkladech místních obchůdků i za okny domů. Poutníci pak na celkem dvaceti zastaveních rozesetých po celém centru města v každém z nich objevovali písmenka do tajenky. Mezi místními se tento nápad setkal s velkým ohlasem. K organizátorům nakonec doputovalo celkem 244 vyplněných kupónů se správnými odpověďmi.

Letos bylo v Konici připraveno celkem 18 zastavení. „Sbírka pana Dostála je tak rozsáhlá, že jsme neměli problém vystavené exponáty ve srovnání s loňskem zcela obměnit. Kromě nich se tu však objevily dva ze sbírek místních občanů. I zastavení jsou v některých případech jiná než loni,“ srovnala Jitka Klemsová z pořádajícího komunitního centra, které vzniklo v prostorách bývalé sokolovny.

Celá stezka doznala ještě další patrné obměny. „Loni to bylo tak, že písmenka byla řazena do tajenky dle čísel jednotlivých betlémů. Podle některých to však bylo příliš jednoduché, a tak jsme to tentokrát udělali tak, že písmenka jsou uváděna na přeskáčku a je na luštitelích, aby je vsadili do správných políček. Je to výrazně těžší, nicméně z odpovědí, které k nám už doputovaly, je patrné, že i s tímto se lidé z Konice vypořádali,“ přidala Klemsová.

Letošní stezka začínala u turistického informačního centra v konickém zámku a přes mateřské centrum či Moděvu skončila až v komunitním centru. Betlémy na ní budou vystaveny už jen do pondělí 10. ledna. „Letos jsme začínali už koncem listopadu, takže také skončíme o něco dřív. Následně proběhne slosování došlých odpovědí a výherce opět odměníme,“ přislíbila organizátorka, které se Večerník při této příležitosti zeptal, co plánuje centrum za další akce. „To je nyní s ohledem na vývoj covidové epidemie těžké odhadnout. Orientujeme se zejména podle situace na Konicku, která nyní není příliš dobrá. Lidí nakažených či v karanténě je momentálně opravdu hodně. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál a podle toho se zařídíme. Je jisté, že s dalšími většími akcemi počítáme nejdříve ve druhé polovině ledna či spíše až v únoru,“ zareagovala Jitka Klemsová.