Svátky křesťanského rozměru, klidu, míru, ale taky porozumění a laskavých činů. Aspoň něčím z toho jsou pro většinu lidí Vánoce. Právě milým činem je oslavila studentka Lenka Heráková a spolu s ní desítky dětí na školách Masarykova ZŠ Nezamyslice a ZŠ Němčice nad Hanou. Vzniklo společné rozhodnutí, že udělají radost seniorům. A do víceměřického Domova u rybníka jim poslali spoustu dárků.

 

„Napadlo mě, zda starší, často osamělé lidi neobdarovat. Mnohdy na dárky nemají tolik peněz a často ani rodinu. A protože maminka pracuje ve víceměřickém domově pro seniory, rozhodla jsem se nakonec pro něj,“ prozradila Lenka Heráková, která oslovila školy v Němčicích a Nezamyslicích. Společně zorganizovali nejen tvoření, ale také sbírku drobných dárečků pro klienty domova. „Vyrobily se perníčky, andílci, ozdoby na stromeček. Rodiče i děti dále přispěli knížkami, my dalšími, k tomu křížovkami či ponožkami,“ prozradila dále Heráková. Zájem škol i dětí ji potěšil. „Nečekali jsme až takovou ochotu. Bylo navíc vidět, že děti mají z této činnosti radost,“ napsala  pro Večerník.

Spokojenost panuje i tam, kde se tvořilo. „Mně se tento nápad velice líbí. Oceňujeme, že někdo něco takového zorganizoval. U nás jsme se podobné tvorbě nevěnovali poprvé. Už před koronavirem jsme takto vyráběli pro jedno zařízení v Prostějově,“ nechal se slyšet ředitel nezamyslické školy Petr Jordán.

Dárky vyrobené i věnované rodinami by měly klienty domova potěšit ještě před Vánoci. Předběžně by se tak mělo stát tento čtvrtek 23. prosince.