Tuto situaci si nikdo z nás nedokáže ani představit. Je tomu už pět let, co si rodák z Nezamyslic David Hepnar vyslechl obzvláště krutou diagnózu. Vyučený automechanik do té doby vedl velmi aktivní život, podnikal, miloval motorky, procestoval na nich celou naši vlast, měl rád společnost a rád navštěvoval hudební festivaly.

Jenže v prosinci roku 2016 se vše změnilo. Davidovi byla diagnostikována smrtelná amyotrofická laterální skleróza známá pod zkratkou ALS, na kterou zemřel například někdejší premiér Stanislav Gross. V této neuvěřitelně těžké situaci mu již několik let zůstává statečnou oporou jeho manželka Žaneta, se kterou se seznámil při jedné z návštěv v nemocnici. Od pondělí 13. prosince mu mohou lidé přispívat na účet, který pro něj zřídil městys Nezamyslice.

David Hepnar je rodák z Nezamyslic, nyní žije s manželkou v nedalekých Dřevnovicích. První příznaky onemocnění zaznamenal v roce 2015 a od roku 2018 je trvale napojen na umělou plicní ventilaci. Jeho zdravotní stav vyžaduje péči 24 hodin denně, kterou mu obětavě zajištuje manželka Žaneta. „Společný příběh jejich lásky se začal psát v únoru roku 2016, kdy se seznámili v nemocničním bufetu, kde Žaneta pracovala. Po devíti měsících od jejich seznámení však lékaři vyslovili krutou diagnózu. David chtěl vztah ukončit, což Žaneta odmítla, chtěla mu být nablízku a věřila, že spolu vše zvládnou. Sestěhovali se a spolu opravovali dům v Dřevnovicích, ve kterém žijí,“ začíná své vyprávění Davidův bratr Jiří.

Musel prodat motorku

Při chorobě ALS mozek postupně ztrácí schopnost ovládat většinu svalů a pacient postupně zůstává paralyzován, a to při zachování psychických i mentálních schopností. „Navzdory nemoci byl ještě v roce 2017 schopen bourat, stavět, omítat, sekat trávu a dříví do kamen, vařit, uklízet, řídit auto, nakoupit, prostě všechno, co normální chlap dělá. Kdyby to nedělal, mohl si sílu ušetřit, ale on tím všem dokazoval, že bojuje a nevzdává se. Ten rok musel prodat svou motorku, která byla jeho život, protože již neměl sílu na ní jezdit,“ prozradil Jiří Hepnar s tím, že s postupující nemocí musel David práce na domě přerušit.

Málem se udusil

V únoru 2018 již David bojoval se svými silami, hodně času prospal a musel být hospitalizován v nemocnici. „V noci se začal dusit, a proto byl i zaintubován. Po několika dnech zlepšování dostal naneštěstí zápal plic, byla mu zavedena tracheostomie a musel být připojen na umělou plicní ventilaci. Ze zápalu plic se vyléčil, ale i přes nadějné pokusy fungovat bez přístrojů mu je museli ponechat,“ ohlédl se Jiří Hepnar.

Žena mu zajišťuje veškerou péči

Nakonec David jel koncem června 2018 i s přístroji domů. „Jeho žena Žaneta se naučila odsávat a obsluhovat plicní ventilaci. Od té doby mu zajišťuje neustálou péči. Od prosince 2019 Davidovi měnila výbavu pro výživu přes břicho do žaludku a tracheostomii Žaneta bez zdravotního dozoru se strachem, aby mu neublížila. Jeho obvodní lékař nechtěl mít nic společného s člověkem na umělé plicní ventilaci a nebyl jediný. Lékaři i sestřičky k nim přestali jezdit nejen z obav, že mu ublíží, ale i kvůli vzdálenosti,“ posteskl si Jiří Hepnar.  Veškerá péče byla do letošního března na Davidově manželce. Pak se stal malý zázrak a do celé situace se vložila organizace Dech života, která zajistila vše potřebné, a to včetně lékaře a občasného hlídání.

Dům potřebuje novou střechu

Problémem však zůstává stav domu, do jehož rekonstrukce se zapojila celá rodina a se jej snažila přizpůsobit Davidově zdravotnímu stavu. „Je tu nezbytná oprava jejich střechy nad hlavou, která je rok od roku horší. Je potřeba vyměnit latě a střešní krytinu. Proto vznikla tato sbírka. Pokud můžete, pomozte prosím. Nevíme, jak dlouho tady s námi David ještě bude, ale rádi bychom jemu i

Žanetě, která je jeho andělem, zajistili normální bydlení, protože si to oba zaslouží,“ uzavřel své obsáhlé, nicméně velmi poutavé vyprávění Jiří Hepnar.

Sbírku posvětil kraj

Na základě tohoto příběhu městys Nezamyslice vypsal pro pana Davida Hepnara finanční sbírku, na kterou oficiálně dohlíží Olomoucký kraj. „David je náš rodák, kterého tady skoro všichni dobře známe. Je nám jasné, že jeho dům v Dřevnovicích potřebuje nezbytné úpravy. Zkoušeli jsme oslovit nejrůznější charitativní organizace, nicméně nenašli jsme patřičnou odezvu,“ vysvětlil pro Večerník starosta Vlastimil Michlíček s tím, že přispívat lidé mohou až do konce června příštího roku. 

 

Sbírka se koná od 13. 12. 2021 do 30. 6. 2022

Číslo sbírkového účtu je 7982679826/2010

Přispívat lze i do zapečetěných pokladniček, jedna je umístěna na úřadu městyse Nezamyslice, druhá v prodejně ERA Nezamyslice.