Tak se to opět podařilo! V polovině letošního listopadu proběhl na prostějovské střelnici G.S.A. v areálu bývalé Vitany Den veteránů pořádaný Klubem vojenské historie (KVH) Dukla. Během akce, kterou navštívilo zhruba tři sta návštěvníků, se na charitativní účely podařilo vybrat 27 280 korun. Ve stejných prostorách pak došlo uplynulé pondělí 20. prosince k slavnostnímu předání peněz.

 

Obdobně jako loni se program Dne veteránů na prostějovské střelnici skládal z pěti tematicky zaměřených přednášek a střelby na akční i terčové střelnici, kde se vystřídalo v pravidelných intervalech celkem 67 střelců. Přednášky probíhaly každou hodinu a setkaly se u návštěvníků s velkým ohlasem. Během nich se postupně hovořilo o vzniku slova veterán, bojích na Prostějovsku v dubnu a květnu 1945, nejtěžších dělostřeleckých zbraních 1. republiky, německých ženských armádních sborech a také německé válečné medicíně. „Odhadujeme, že v rámci Dne veteránů na střelnici dorazilo více jak tři stovky návštěvníků,“ uvedl Jaroslav Dvořák, předseda pořádajícího KVH Dukla, jejíž polní kuchyně v průběhu dne zajišťovala drobné občerstvení.

Nakonec se podařilo vybrat celkem 27 280 Kč. Uplynulé pondělí pak přímo v prostorách střelnice došlo k předání symbolických šeků. Peníze přitom byly rozděleny na dvě části. Celkem 17 180 organizátoři věnovali Stanislavu Holotíkovi. Někdejší vrchní praporčík 74. mechanizovaného praporu plk. Bohuslava Palečka se aktuálně zotavuje po mozkové mrtvici. Zbytek peněz, tedy konkrétně 10 100 Kč, putoval na konto Komunitního centra pro veterány v Brně. „Chtěli bychom poděkovat všem lidem, kteří přišli na prostějovskou střelnici G.S.A. a společně s přítomnými veterány oslavili Den veteránů. Velké poděkování patří statutárnímu městu Prostějov, které akci finančně podpořilo,“ vzkázal Dvořák.