Pláž U Vrbiček u plumlovské přehrady je jedním z nejkrásnějších a přes léto také nejnavštěvovanějších míst regionu. Kromě koupání sem lidé už řadu let míří na spoustu kulturních akcí. Svůj název pláž získala díky devíti monumentálním vrbám, které však byly po bagrování přehrady v roce 2011 pokáceny. Po zhruba deseti letech se za ně konečně objevila adekvátní náhrada. Stalo se tak díky Romanu Vaňkovi, který má k přehradě celoživotní vztah.

Týden před Štědrým dnem dorazili na pláž u plumlovské přehrady zahradníci, kteří vysadili celkem devět vzrostlých stromů. „Kromě toho, že jsem profesionální zahradník, tak jsem i vášnivý rybář. K vrbičkám jsem chodil chytat ryby, už když mi bylo sedm let. Ty stromy k přehradě patřily, v jejich kořenech se navíc třeli sumci, kapři a další ryby. Hned, jak je po bagrování pokáceli, tak mě napadlo, že by se tam měly vysadit nové,“ prozradil Roman Vaněk.

Jeho nápad si na svou realizaci z nejrůznějších důvodů počkal dlouhých deset let. Mezitím Povodí Moravy nechalo na pláži vysadit malé vrbičky. Z tenounkých proutků se však některé vůbec neujaly, jiné vandalové poničili. „Navrhl jsem Povodí Moravy a obci Mostkovice, že vrby na pláži nechám vysadit na své vlastní náklady. Jsem rád, že tomuto projektu dali zelenou. Ve čtvrtek 16. prosince jsme se tedy s mými kolegy z práce mohli pustit do sázení. Díky nízkému stavu vody k tomu byly ideální podmínky. Teď nezbývá než doufat, že nikdo mladé stromky nepoláme,“ prohlásil prostějovský rodák, který si vrby na pláži pamatuje už z dob svého dětství. „Přestože v Prostějově už nežiji, na pláž plumlovské přehrady se coby rybář i s ostatními pravidelně vracím. A jak se pomalu blíží důchod, tak věřím, že na ní budu stále častěji. I proto jsem moc rád, pokud tu po nás něco zůstane,“ uzavřel patriot.

Náklady na podobnou výsadbu devíti vzrostlých stromů lze odhadnout zhruba na 60 000 korun. „Panu Vaňkovi se určitě za jeho iniciativu sluší poděkovat,“ vyjádřil se Radek Kocourek, který má pláž již řadu let v dlouhodobém nájmu a na celou záležitost Večerník upozornil.