Vlevo dýně, vpravo dýně. Všude dýně. V Kostelci na Hané se stala o uplynulém víkendu hlavní barvou města oranžová. Aby ne, v zahradnictví u Marciánů se totiž konaly populární Dýňové slavnosti. Jedni se nadlábli, druzí zase nadlabali, ale všichni se dobře bavili. A Večerník byl pochopitelně u toho!

Nebe jako malované, pohoda. Ale pozor, tady něco nehraje. Jindy spíše klidný kout Kostelce na Hané byl doslova obsypaný auty. Kdo ale cestou z Prostějova pozorně četl, nebo odebírá Večerník, nemohl být zaskočen. To se znovu vrátily Dýňové slavnosti do zahradnického centra Marciánová. Kdo byl na pochybách, při vstupu do areálu zmizely, návštěvníka přivítali dva dýňáci, samozřejmě oblečení. „To je super,“ smála se na ozdoby jedna z návštěvnic, neváhala a už fotila.

To byl ale jen začátek. Dýní bylo u Marciánů požehnaně. A byly takříkajíc nejdůležitějšími hrdinkami dne. Hlavní částí programu Dýňových slavností totiž bylo jejich zdobení a dlabání. A následná soutěž o nejpěknějšího „dýňáka“ či „dýnici“. Dorazivší dýňoví řezbáři se do práce dali se zručností i nadšením. Krájeli, tvarovali, malovali. A ve velkém vytahovali hmotu zvnitřku dýní. „Chodíme sem pravidelně od doby, kdy byly dceři možná dva a půl roku. Takže už tak devátý rok,“ prozradila Večerníku jedna z přítomných maminek Ivana Papšová. S dětmi se s nadšením zapojila do výzdoby. „Jako každý rok vyšlo počasí. Je to navíc super akce, pro děti paráda. A i pro dospělé je to akce příjemná. Člověk si něco vyrobí, děti si užijí. A dospělý stráví klidný, příjemný den,“ usmála se.

Lidí dorazilo už v sobotu tolik, že jeden stůl nestačil. A provozovatelé nestíhali ani s občerstvením. Dýňové pivo lákalo, hodně lidí si našlo cestu i k dýňovým cukrovinkám. O kus dál se malovalo na obličej a vzadu v areálu byli artisti předvádějící své kejkle. A nejen to, zájemce i učili. „Teď jsme teprve přišli, zatím jsme tedy neměli moc času k obhlížení. Začali jsme ale s dlabáním dýní,“ konstatovala žena, která se představila jako Alice. „Byli jsme zde loni i s druhou vnučkou. A super, pro děti je to perfektní akce,“ neskrývala nadšení.

Právě bohatý doprovodný program dává zdejší akci ještě bonus navíc. Stejně jako moderátorka Martina Qweetko Procházková. Letos navíc přálo i počasí. „Měli jsme ho objednané, dnes je zase po dlouhé době pěkně,“ usmívala se organizátorka Iva Marciánová.

V tu chvíli se i Večerník musel přesunout kousek na stranu, jelikož lidé nadále do areálu proudili v čím dál větším houfu. „Návštěvníků dorazilo hodně, a to i v neděli. Myslím si, že po koronavirové době se chtěli vidět a něco dělat. Těmito akcemi se obnovují vztahy mezi lidmi. Dokonce akce už trvá tak dlouho, že ti, kteří sem začali chodit jako malé děti, už dnes mají partnery a pomalu vlastní děti,“ vzpomíná Iva Marciánová s úsměvem. A s ním i většina účastníků odcházela.