Nový pavilon budou brzy otevírat ve Víceměřicích. Novostavba je součástí areálu Domova u rybníka. A díky ní se podaří navýšit kapacitu domova pro lidi s demencí či alzheimerem ze 36 klientů na dvojnásobek. Stavba stála desítky milionů korun.

 

„Přispěl nám Olomoucký kraj i Ministerstvo práce a sociálních věcí. A samozřejmě něco dala obec. Tyto subjekty stavbu spolufinancovaly a dobrá věc se podařila,“ usmíval se starosta Víceměřic Eduard Novotný. Nyní se tedy blíží zprovoznění pavilonu. „Pokročilo to tak, že jsme před kolaudací,“ prozradil pro Večerník.

Sama stavba trvala od začátku prací více než rok. „Příprava nám zabrala několik let. V roce 2018 jsme začali s přípravou projektu, realizace byla zahájena někdy v září 2021. Tehdy jsme podepsali smlouvu se sdružením firem, s firmami Pozimos a Pozemními stavbami Ptáček,“ poznamenal starosta obce.

V minulosti pro Večerník pohovořil o důležitosti nového pavilonu ředitel domova Felipe Sánchez Lopez. „Přinese zkvalitnění sociální služby v naší organizaci a pracovní místa. Patříme k největším poskytovatelům a zároveň i největším zaměstnavatelům v regionu. Bylo by naivní usnout na vavřínech a nepracovat na zlepšení podmínek pro klienty, ale i zaměstnance. V nové budově najdeme šestatřicet plně elektrických lůžek, společenské prostory, novou terapii, která v domově ještě není, a zázemí pro personál,“ konstatoval ředitel.