Dobré zprávy. Takové nyní zažívá Olomoucký kraj v boji s koronavirem. I poslední dny byly ve znamení nižšího nárůstu nemocných covidem-19. Uplynulý týden byl ovšem pokles jen velice mírný, kraj opět zaznamenal přírůstek téměř dvou a půl tisíce nově nakažených. Aktuálně se nacházíme ve čtvrtém epidemickém stupni ministerského systému PES. Vláda začíná nyní hovořit jak o otevírání škol, tak na druhé straně o omezení cestování mezi kraji. Vyberte si...

Olomoucký kraj nyní zažívá postupné utlumování pandemie. Alespoň co do čísel. „Pořád dochází k velmi mírnému poklesu počtu nakažených i hospitalizovaných. Nemá to tu dynamiku, jak bychom si představovali. Ale aspoň se to nehorší. Aspoň se nedostáváme do nebezpečí nedostatečné lůžkové kapacity,“ konstatuje hejtman kraje Josef Suchánek. Čísla mu dávají za pravdu, zatímco v rámci České republiky se počty případů drží zhruba na stejné úrovni nebo jich v mezitýdenním srovnání mírně přibývá, Olomoucký kraj hlásí mírný úbytek. A to i v počtu hospitalizovaných. „Nyní je u nás 58 pacientů s koronavirem, z toho 10 v těžkém stavu,“ konstatuje Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Otázka zůstává, jak to bude v dalším průběhu krize vypadat s personálem nemocnic. Z řady míst v České republice přicházejí zprávy o naprosto vyčerpaném zdravotnickém personálu. „Je to velmi citlivá věc, sledujeme pracovníky nemocnice jako samostatnou entitu, sledují to nemocnice, aby se nedostaly do konfliktu. Ale obecně Olomoucký kraj z nějakého, snad i šťastného řízení osudu není tak zkoušený jako některé další regiony,“ říká hejtman Olomouckého kraje. S tím souvisí to, že hejtmanství nepřestalo očkovat. „Pokračuje se plynule s vakcinací zdravotníků nemocnice a také lékařů z terénu, stejně jako seniorů,“ informuje Radka Miloševská.

Jak si pak z pohledu čísel vede Prostějovsko oproti jiným regionům v rámci kraje? Na Prostějovsku se aktuálně jedná o 675 nakažených, na Přerovsku je jich 675 a třeba Šumpersko jich hlásí 567. Konicko je nyní na 67 lidech, ovšem je třeba zmínit, že z regionů v rámci kraje je nejméně lidnaté. Celkově se pak čísla očkovaných pohybují okolo dvaceti tisíc osob.

Minulý týden se po delším čase znovu hovořilo o návratu dětí do škol. Je podle hejtmana reálný?

„Kdyby vláda dělala lépe svou práci a plnila to, co slibovala, tak by ta možnost byla. Protože návrat školáků do výukového procesu nutně souvisí s jiným přístupem, s periodickým, četným testováním, které vláda nechystá,“ prohlásil Josef Suchánek. A upozornil, že návratem dětí do škol by se uvolnil tlak na rodiče a především by se mohli do práce navrátit někteří zdravotníci.

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                              počet nově nakažených

pondělí 1. února         486

úterý 2. února             511

středa 3. února            393

čtvrtek 4. února          339

pátek 5. února             388

sobota 6. února           90