Kralice V šestnáctém kole okresního přeboru se utkaly jedenácté Kralice a devátý Plumlov. Obě rezervy, jejíž áčka hrají 1. A třídy, čekalo v příjemném počasí utkání o 6 bodů. Papírově byl mírným favoritem Plumlov, ale Kralice doma dokáží hrát s každým, což potvrdily hned v prvním jarním kole proti Držovicím, když neobdržely gól. U Plumlova hrává roli, jak se to sejde a kdo pomůže z Áčka.

Hned první minuty nasvědčovaly, že se bude hrát otevřená partie. První šance přišla hned v první minutě a domácí se mohli radovat. Po chybě Plumlova při rozehrávce, střílel hráč domácích mimo, přitom měl před sebou odkrytou bránu. Na míči byli ale více hosté. Paradoxně byly ale nebezpečnější Kralice, které hrozily rychlými kontry za soupeřovu obranu. Obraz hry se po prvních 15 minut nezměnil. V 18. minutě se dostal do šance kralický Lichnovský, ale dobře bráněný hostujícím Čarným se v zakončení neprosadil.

Ve 20. minutě dostal opět Lichnovský šanci na reparát a nemýlil se. Pěknou průnikovku zkušeně zakončil na zadní tyč a domácí šli do vedení. Plumlov však nadále držel více míč a dostal se do první gólové šance, proti které skvěle zakročil brankář Miler. Ve 27. minutě se dostal ke střele kapitán domácích Kawij, ale mířil doprostřed brány a brankář hostí si s míčem poradil. Po půl hodině hry se hra začala otáčet a na míči byly více Kralice. Jak už to ale ve fotbale bývá, zápas rozhodují chyby a jednu takovou vyrobil domácí obránce, kdy se zamotal do vlastních kliček a hosté to, jmenovitě hráč Martin Křesala, potrestali a srovnali.

Konec poločasu směřoval k tomu, že se půjde do šaten za smírného stavu. Domácí si sice vypracovali pár šancí, ale většina z nich skončila vysoko nad nebo v předfinální fázi. Konec poločasu byl spíše rozkouskovaný a Plumlov hrozil spíše z brejků. Domácí se urputně snažili vzít si vedení zpět. Pak ale přišla ve 45. minutě další chyba v obraně domácích a Plumlov opět trestal. Efektivita v zakončení stála na jejich straně a míč tak uklízel do brány plumlovský Jiří Kratochvíl. Do šatny se tedy šlo za stavu 1:2 z pohledu domácích.

Druhý poločas začal pozvolna. Kralice se snažily zahlcovat hostující obranu dlouhými nákopy, ale větší ovoce to nepřinášelo. Pak se ale do míče opřel domácí Zdeněk Petržela a z dobrých 30 metrů trefil náramně. Kralice tak srovnaly krok. Netrvalo to ani 5 minut a ten stejný hráč provedl druhou fotbalovou lahůdku. Opět se dostal s míčem na dostřel a opět výstavní ránou neminul svůj cíl. Domácí byli rázem na koni. Na završení hattricku se mohl těšit z přímého kopu, ale těsně minul.

Nutno říct, že obrana hostů začala být hodně vytížená a byla otázka času, kdy se domácí opět prosadí. Po přihrávce tzv. do špeku hostujícímu brankáři, se opět radovaly Kralice, kdy odkopnuvší plumlovský gólman Vlastimil Grepl trefil presujícího Blumu a od něj se odrazil míč do brány. To byla 70. minuta. Pak nastala taková odpočinková pasáž, kde bylo vidět, že tempo hry pomalu upadá, nejspíše vlivem horkého letního počasí. Únava byla ale patrnější na straně hostů.

Poslední desetiminutovka nabídla ještě dvě branky a obě padly do sítě Plumlova. Domácí Roman Petržela nejprve mířil jen do brankáře. Následně ani kapitán domácích Petr Kawij nemířil přesně. Druhý jmenovaný se však nakonec v 81. minutě prosadil a dloubáčkem zvýšil na 5:2. Následně se pak do slibné šance dostal opět Roman Petržela. Nesobecky počkal na druhou vlnu a připravil další gól pro kapitána áčka Jana Hlačíka, který s chladnou hlavou zakončil. Poslední minutky nabídly pár šancí, ale skóre již zůstalo neměnné. Bitvu o 6 bodů zvládly lépe Kralice.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Jiří Němčík – FC Kralice na Hané B

„My jsme věděli, že jsme na tom herně podobně jak Plumlov. Také záleží, kdo pomůže z Áčka. V prvním poločase to nebylo ideální. Byli jsme špatní na balónu, dávali špatné přihrávky a propadali v soubojích. Soupeř zaslouženě vedl 2:1, i když to bylo po našich chybách v obraně. Ve druhém poločase jsme se zlepšili. Dvěma výstavními góly nás dostal zpět do zápasu Zdeněk Petržela a po nich jsme byli na hřišti už jen my a zápas kontrolovali.“

Ladislav Ševcůj – Sokol Plumlov B

„První poločas byl takový standardní výkon, který se podařilo přetavit na vedení 2:1. Myslím si, že to byl ale vyrovnaný poločas. Bohužel v tom druhém začal soupeř více tlačit. Trefil dva výstavní góly, a to nás zlomilo. Od té doby to byla z naší strany taková křeč, kdy se nám nic nedařilo, a když jsme se náhodou dostali do gólovky, tak jsme ji nedokázali proměnit. Soupeř pak už dával branky a začalo jim to tam padat, i když také po našich chybách. Každopádně ty dvě krásné střely, které skončili v naší síti a nebylo to ani po našich chybách, tento zápas rozhodly.“

Přebor OFS Prostějov, II. třída – 16. kolo

FC Kralice na Hané – Sokol Plumlov B

6:2 (1:2)

Branky: 17. Lichnovský, 49. a 52. Petržela Z., 70 Bluma, 80. Kawij, 86. Hlačík – 29. Křesala, 45. Kratochvíl. Rozhodčí: Kaštyl – Elner, Hubáček. Žlutá karta: 60. Korhoň, 63. Petržela. Diváků: 70.

Sestava Kralic: Miler – Hlačík, Koliba, Spáčil, Bluma – Kawij, Žáček, Bross, Fink – Petržela R., Lichnovský. Střídali: Kovařík, Čergel, Petržela Z., Dvořák, Růžička, Korhoň, Petržela O. Trenér: Radim Miler

Sestava Plumlova: Grepl – Surma, Čarný, Bureš, Bontempo – Stoklasa, Aujezdský, Kovařík, Sigmund – Křesala, Kratochvíl. Střídali: Ševcůj, Křupka, Nevrla, Pírek, Takáč. Trenér: Ladislav Ševcůj