Olomoucký vrchní soud udělal minulé úterý 2. března tečku za případem loňské nedokonané vraždy v jedné z prostějovských garáží. Pětapadesátiletý bezdomovec Petr Zapletal tehdy 2. června rozbil ve sporu o ženu jinému muži bez domova hlavu kladivem. O třináct roků starší Pavel Látal se ze šoku vzpamatovává dodnes. Na druhou stranu ani on není žádný svatoušek... Večerník poslední líčení sledoval přímo v soudní síni.

Osudného dne a večera spolu dva prostějovští vágusové popili něco nezdravého laciného alkoholu v jedné z garáží, kterou nelegálně obývali. Zapletal poté, co alkohol v jeho krvi dosáhl určité hladiny, nabyl dojmu, že jeho spolubydlící se mu snaží odloudit přítelkyni, jednu z pohaslých krásek bezdomovecké komunity. Po kratší hádce došlo na pěsti.

„Mladší z mužů nejprve pěstí zaútočil na poškozeného, následně vzal do ruky kladivo a s úmyslem usmrtit staršího muže jej uhodil do hlavy,“ sdělil tehdy v tiskové zprávě Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Ze soudního protokolu nyní vyplynulo, že napadený senior po Zapletalově pěstním útoku zůstal ležet v bezvědomí na zemi. Zapletal si v klidu odskočil pro kladivo a nijak se nebránícímu muži rozbil hlavu. Napadený muž tehdy útok přežil, s vážným poraněním hlavy ale skončil v olomoucké nemocnici.

Už krajský soud uznal Zapletala vinného z nedokonané vraždy. Vzhledem k okolnostem a s ohledem na to, že šlo jen o pokus vraždy, vyměřil mu trest dva roky pod spodní hranicí trestní sazby, tedy osm let kriminálu.

Zapletal se však proti rozsudku odvolal. U Vrchního soudu v Olomouci se domáhal zmírnění právní kvalifikace z pokusu vraždy na pouhé ublížení na zdraví a ještě mírnějšího trestu. „Odvolání jsme však jako nedůvodné zamítli. Jeho tvrzení, že nikoho nechtěl usmrtit, bylo spolehlivě vyvráceno,“ sdělil mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik a dodal: „Z důkazů je evidentní, že obžalovaný nejprve napadl poškozeného razantně pěstmi, a když se napadený nehýbal, v klidu si došel pro zhruba dvoukilové kladivo a snažil se muže usmrtit.“ Vzhledem k tomu, že státní zástupce se proti rozsudku krajského soudu neodvolal, potvrdil vrchní soud Zapletalovi pravomocně původní osmiletý trest. A případ je tak u konce.