Komu z nás by se líbilo, kdyby ho z nočního spánku pravidelně vyrušovala hlasitá hudba z rádia od sousedů, kdo by toleroval křik opilců pod okny nebo rozjařenou společnost v nedaleké restaurační zahrádce, která má otevřeno déle, než je povoleno. Případy rušení nočního klidu řeší hlavně letos strážníci v Prostějově mnohem častěji.

Ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík sám říká, že našinec je na noční hluk hodně citlivý a není tak divu, že Prostějované hlásí na linku 156 každý byť sebemenší přestupek tohoto druhu.

Předem je třeba si ujasnit, co vlastně noční klid vůbec je. „Obecně je stanoveno, že noční klid je mezi 22.00 hodinou večerní a 6.00 hodinou ranní. Po tuto dobu se předpokládá například  nepoužívání domácích spotřebičů, zastavení práce na vedlejší stavbě, klid pro spánek, zdržení se veškerých hlučných činností. Přesné časové vymezení doby nočního klidu nalezneme  v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Nynější právní úprava dovoluje obcím, aby v samostatné působnosti upravily obecně závaznou vyhláškou například konec veřejné produkce hudby, případně jiné činnosti. Ustanovením zákona o ochraně zdraví se umožňuje řešit problém narušování nočního klidu a dává obcím možnost nařídit pro území obce nebo jeho část k ochraně před hlukem a vibracemi konec veřejné produkce hudby, provozní doby hostinských provozoven, heren a obdobných provozoven služeb, pokud jejich produkcí nebo provozem dochází k neúměrnému obtěžování občanů,“ vysvětlil Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov. Jak vzápětí dodal, Statutární město Prostějov má vydanou Obecně závaznou vyhlášku o nočním klidu a také Obecně závaznou vyhlášku o regulaci hlučných činností.

V Prostějově je podle statistik rušení nočního klidu problémem zejména v letních měsících. „Jsou horké dny a teplé noci, obyvatelé města mají otevřená okna a ve večerních i nočních hodinách se zvuky v ulicích snáze šíří. Nelze však spatřovat rušení nočního klidu například v hovoru dvou osob na ulici. I v tomto případě však, pokud je to oznámeno, strážníci na místě občany upozorní a ti to většinou pochopí. Dalším problémem je rušení ve večerních hodinách hudbou z bytů, kdy si někdo pustí třeba rádio a má otevřené okno. Hlídka také občany upozorní a většinou dojde k nápravě, když hudba je zeslabena. Větším problémem jsou hudební produkce, zejména ve venkovních bistrech, občerstveních, případně předzahrádkách restaurací typicky umístěných v lesoparku Hloučela. Pokud strážníci zjistí, že je provozována hudební produkce po dvaadvacáté hodině a případně dokonce po půlnoci, přestupky jsou zdokumentovány. Strážníci pak na místě zakážou další produkci a provozovatele oznámí správnímu orgánu města pro podezření z přestupku,“ popsal situaci šéf prostějovských strážníků.

Poslední léta trápí hlavně obyvatele Olomoucké ulice a dalších přilehlých ulic hluk i vandalismus v souvislosti s návštěvníky diskoklubu Morava. „Prioritou městské policie je veřejný pořádek ve městě a na jeho veřejných prostranstvích. Nicméně je této lokalitě na základě podnětů občanů věnována zvýšená pozornost. Problém této diskotéky je v její provozní době, kdy končí až v brzkých ranních hodinách. S tím souvisí postávání a kouření návštěvníků před budovou a hluk z hlasitého hovoru před touto diskotékou, dále pak příjezdy i odjezdy vozidel taxislužby. Strážníci zde již udělili několik pokut návštěvníkům, kteří rušili noční klid přílišnou hlučností. Letos díky situaci s opatřeními v souvislosti s covidem-19, kdy diskotéka nebyla téměř v provozu, se situace značně zklidnila. Co se týká vandalismu v přilehlých ulicí a okolo diskotéky, tak byl zjištěn v minimální míře,“ uvedl  Libor Šebestík, kterého se Večerník zeptal, jaké zkušenosti mají nyní strážníci s rušením nočního klidu v souvislosti s hudebními produkcemi v rámci Prostějovského léta na náměstí T. G. Masaryka? „Město Prostějov má vydanou vyhlášku o posunutí doby nočního klidu při pořádání některých akcí až na 24.00 hodin. Typicky se jedná například o akce Prostějovského léta. Nedá se však říci, že by docházelo k nějakému většímu narušování nočního klidu. Jedná se o ojedinělé případy.“

V poslední době se objevilo také dost případů, kdy lidé v Prostějově a jeho příměstských částech rušili sousedy ohňostrojem. „Jestliže je zjištěno pořádání ohňostroje, pořadatel se dopouští porušení obecně závazné vyhlášky, kde je zakázáno používání pyrotechniky mimo vymezené dny v roce. V případě používání pyrotechniky po dvaadvacáté hodině a případně po půlnoci, kdy je doba prodloužena vyhláškou, může být pořadatel řešen i za rušení nočního klidu,“ zareagoval ředitel městské policie, kterého se Večerník ještě zeptal, zda Prostějov patří s ohledem na přestupky rušení nočního klidu k nějakým „extrémům“, nebo jsme naopak v porovnání s ostatními tuzemskými místy klidnějším městem? „Z dlouhodobého pohledu se jeví Prostějov jako klidnější oblast. Je to také záležitost občanů bydlících ve městě, aby byli k sobě ohleduplní. Městská policie pak uplatňuje represi na ty, co nechtějí noční klid dodržovat. Závěrem lze k tomu dodat, že covidová opatření přispěla k celkovému zklidnění společnosti a v současné době jsou občané na rušení nočního klidu velice citliví,“ uzavřel toto téma ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík.

 

32 graf1