Nouzový podzimní harmonogram FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přivedl o uplynulém víkendu všechny účastníky do původně plánovaného posledního dvanáctého kola. V jeho rámci přivítali fotbalisté 1.SK Prostějov na svém hřišti Třinec, který po angažování trenéra Františka Straky doslova vstal z fotbalové klinické smrti. Divy, které s týmem legendární „Franz“ udělal, byly jasně patrné a Slezané se také dvakrát dostali do vedení. V prvním případě dokázal bleskově srovnat Matoušek, osm minut před koncem vyrovnal střídající Šteigl. Derniéra s rokem 2020 tak eskáčku přinesla „jen“ bod. Díky němu svěřenci kouče Šustra přezimují na pátém místě druhé nejvyšší soutěže, v případě výhry by se však mohli těšit dokonce z bronzové příčky! Škoda, že u toho ani tentokrát nemohli být diváci. Ti nejvěrnější přišli alespoň za plot...

Stav před výkopem

Rozdíl mezi oběma týmy v předzápasové tabulce byl propastný a čítal sedm míst, domácí se hřáli na čtvrté příčce, zatímco hosté ze Slezska na jedenácté. V bodovém vyjádření šlo ovšem o pouhých pět bodů, takže zápas sliboval zajímavý průběh. Při sestavování soupisky se smůla lepila více na Strakovy svěřence. Třinečtí totiž dorazili bez Akulinina, Celby, kapitána Janoščína, Javůrka a Steinhübela. Aby toho nebylo málo, při rozcvičce před utkáním se navíc zranil Habusta, místo nějž byl do základní sestavy zařazen Ngimbi. A po první půli ke všemu musel kvůli zdravotním problémům odstoupit v Prostějově dobře známý Stáňa. To domácí měli k dispozici kromě Schustera a Bialka všechny hráče. Stopery tedy opět hráli Bala se Susem, ve středu zálohy operovali Kopřiva a Omale a v útoku vedle Zikla nastoupil Píchal.

Vývoj zápasu

Od počátku utkání na tom byli Slezané přece jen o něco lépe po herní stránce, měli více ze hry, domácí se dostali pouze do náznaků ofenzivních šancí. Tlak se Třinci úročil pouze narůstajícím počtem rohových kopů. Přesto šli hosté zaslouženě do vedení po více než půlhodině hry. Inkasovaná branka domácí zdravě naštvala a vzápětí bylo srovnáno. Po změně stran to byli opět hosté, kteří se poměrně brzy dostali znovu do vedení, které tentokrát vydrželo delší dobu. I v dalším průběhu hry to byl Třinec, který dokonce mohl náskok navýšit. Čtvrt hodiny před koncem trenér Šustr zasáhl do sestavy a díky tomu se tlak eskáčka navýšil. Tým šel důsledně za vyrovnáním a to se mu také osm minut před koncem podařilo.

Zásadní okamžiky

Při úvodní oťukávané měl světlejší okamžiky na pravém kraji zálohy Stáňa, který vyhlížel svěžejším dojmem než před časem v prostějovském dresu. Hosté vystřelili poprvé na bránu po necelé půlhodině hry. Po dlouhém trestném kopu Stáňa prodloužil míč na Samiece, který tváří v tvář brankáři Muchovi nezaváhal – 0:1. Na opačné straně načechral míč do šestnáctky Sečkář a hlavičkující Matoušek doslova ukradl balón brankáři Pastornickému a před jeho rukavicemi jej poslal do sítě – 1:1.

Po změně stran to zkoušeli Matoušek a Sus, ale do vedení šli hosté. Po rychlém vhazování a centrovaném míči Puchelem se nekompromisně na bližší tyči prosadil Attah – 1:2. Na další centrovaný míč si na zadní tyč naběhl z pozice beka Hýbl, branku domácích ale přestřelil. Přímý kop z velmi zajímavé pozice se snažil zúročit Puchel, obstřelil zeď a míč směřující k tyči musel Mucha vyškrábnout na roh. Vzápětí předvedli domácí ukázkový přechod do útoku po levé straně, Matouška na zadní tyči ale vychytal brankář Třince. Zvýšený tlak Prostějova přinesl své ovoce osm minut před koncem. Po útoku po levé straně a centrovaném míči do šestnáctky reklamovala domácí lavička pokutový kop po stažení Rolince, nad touto možností naštěstí nepřemýšlel dobíhající Šteigl a odražený míč uklidil k tyči – 2:2. O chvíli později se všem tajil dech po Ziklově střele, kterou brankář Pastornický nezkrotil a míč se pomalu kutálel podél brankové čáry, než jej Hýbl uklidil mimo brankový prostor. Těsně před koncem si zopakoval střelu z přímého kopu Puchel, Mucha musel míč opět vytáhnout ven, tentokrát nad břevno. To bylo z fotbalového podzimu na Hané vše.

Osobnost utkání

Naprosto nepřehlédnutelnou postavou byl trenér Třince František Straka. Dvaašedesátiletý vynikající bývalý obránce svázaný doma s pražskou Spartou a mezinárodně s německým fotbalem, je vpravdě krizovým trenérem do nepohody. Umí hráče výborně motivovat, zvednout tým z bláta, na žádné lavičce pak ale dlouho nevydrží. Jeho pověst emotivního trenéra se potvrdila i v Prostějově, kdy komentoval dění nejen se svými svěřenci.

Zajímavost duelu

Přestože počet hráčů, kteří nastoupili v dresech obou soupeřů, nebyl zdaleka takový, jako v Líšni, i zde byla některá jména domácím povědomá. Na pravém kraji zálohy se představil Bronislav Stáňa, který patřil v první půli k výrazným postavám svého týmu, o přestávce ovšem musel střídat. Na levém beku odehrál utkání Matěj Hýbl, který na rozdíl od Stáni, který oblékal prostějovský dres ještě na jaře, má na Hanou vousatější vzpomínky sahající do jara roku 2017. Tehdy si eskáčko nezachovalo druholigovou příslušnost a Hýbl se vydal za dalšími štacemi.

Atmosféra střetnutí

Utkání dvanáctého kola tvořily předkrm mikulášské nadílky, přesto počasí prosincový čas vůbec nepřipomínalo. Jedenáct stupňů evokovalo spíše brzký start jarní sezóny. Terén byl ovšem velmi obtížný, i když nikoli tak na hraně, jako ve středu v Líšni. Ani tady to na technické finesy příliš nebylo, přesto se divák při přímém přenosu zápasu rozhodně nenudil.

Pozápasové hodnocení trenérů

Pavel ŠUSTR-1.SK Prostějov:

„“

František STRAKA-FK Fotbal Třinec:

„V situaci, která nás provázela, že jsme hráli bez pěti hráčů základní sestavy, kdy Habusta se zranil při rozcvičce a Stáňa musel opustit hřiště, patří mančaftu obrovský kompliment za to, jak se prezentoval a jak to utkání odmakal. Bod je pro nás málo, měli jsme na to, abychom uhráli tři, stejně jako proti Chrudimi. Na druhou stranu jsme pokorní a těší nás, že jsme sedm zápasů neprohráli a máme patnáct bodů. Když jsem sem přišel, měli jsme nula bodů, takže z toho pohledu můžeme být absolutně spokojení. Všem hráčům i členům realizačního týmu patří veliké poděkování a rovněž děkuji všem, kteří nám věřili. V trendu, který jsme nastolili, chceme pokračovat také na jaře.“