Snížení, zmenšení, zkrácení. Sportovní kluby nejen v České republice trpí jak omezením činnosti, tak také zmenšením rozpočtů. To přichází i kvůli ponížení dotací, o které každoročně žádají oddíly město. Krácení je běžnou záležitostí, letos se ale některé kluby dočkaly opravdu pořádného řezu.

„Ceníme si té podpory a je to jeden z pilířů. My samozřejmě jako vrcholové centrum máme i dotaci od MŠMT, které jde přes talent, Olomoucký kraj a Českou basketbalovou federaci. Teprve to budeme muset vyhodnotit a podle toho sestavíme rozpočet,“ uvedl za BCM Prostějov Michal Müller. Mladí basketbalisté přijdou oproti žádané částce o stovky tisíc korun. Konkrétní dopady ale zatím předvídat nechce.

Velké krácení zažije také 1.SK Prostějov. Jak mládež, tak „A“-tým přijdou zhruba o čtvrtinu požadované částky. „Tak nějak jsme s tím počítali. Známe situaci, peníze nejsou nikde. Ale radost z toho samozřejmě nemáme. Chod klubu to však neohrozí,“ uklidňuje hráče i rodiče mládežníků finanční ředitel Ivo Polák. Na dotaz, co zmenšení částky bude pro klub znamenat, odpověděl: „Budou se muset osekat a snížit osobní náklady, tedy třeba odměny trenérů. A taky finance určené na soustředění. Buď budou kratší, nebo nebudou vůbec, případně se budou konat v našem prostředí.“

Značně pokrácená byla i částka pro volejbalisty. Podobně jako kolegové, sportovní ředitel Miroslav Čada vzal tuto skutečnost smířlivě. „Věděli jsme, že dojde k určitému snížení dotací. Popravdě je to pro mě docela čerstvá informace, kterou budeme v klubu teprve řešit. To snížení je bezesporu ještě rapidnější, než jsme očekávali. Ale těžko za to někoho vinit a pranýřovat. To bych si ani nedovolil říct. Muselo se to zkrátka někde projevit. Doba je velice těžká pro všechny, sport nevyjímaje. Musíme si s tím prostě nějak poradit a bojovat. Hlavně ať se všechno zase vrátí co nejdříve do normálu,“ uvědomuje si těžkou situaci sportovní manažer VK Prostějov Miroslav Čada.

A podobná slova zní také od cyklistů. Těm vedení města snížilo poměrně dotaci vůbec nejvíce. „Měli jsme loni o padesát tisíc více, takže to snížení není tak drastické. Co na to mám říct, musíme se s tím vypořádat. Finanční situace není lehká, ale myslím, že to zvládneme,“ uzavřel předseda SKC Prostějov Petr Šrámek.