Jediným celkem, který volejbalistky VK Prostějov v dosavadním průběhu UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 nedokázaly ani jednou zdolat, je krajský konkurent UP Olomouc. Teď ho přivítají ve třetím vzájemném duelu aktuální sezóny, který je na programu ve čtvrtek 23. února od 18.00 hodin v Národním sportovním centru PV.

 

Právě úpéčko má na svědomí zatím jedinou ligovou prohru obhájkyň mistrovského titulu na vlastní palubovce od začátku tohoto soutěžního ročníku. Stalo se 13. listopadu, kdy lítá bitva v hale NSC dopadla 2:3 (-22, 20, -22, 25, -8). Výběr vysokoškolského klubu pak navíc jasně ovládl i lednovou odvetu na svém hřisti 3:0 (16, 20, 23). „V obou těchto utkáních zahrála Olomouc výborně, zatímco nám se moc nedařilo. Dělali jsme hodně chyb, tím byli většinu času pod tlakem a nedokázali odvést, na co máme. Právě schopnost podat kvalitní výkon tentokrát bude naším hlavním úkolem. Pevně věřím, že pokud tohle zvládneme, tak můžeme v derby konečně zvítězit,“ odtušil kouč VK Miroslav Čada.

Od konce dřívější zlaté éry v roce 2018 má prostějovský mančaft s olomouckým rivalem dost negativní zápasovou bilanci. Například i během minulé sezóny, kdy Čadovy svěřenkyně opět slavně dokráčely až na trůn pro tuzemské šampiónky, zaznamenaly proti UP víc porážek než výher.

Nic takového by je však teď nemělo negativně ovlivnit, ačkoliv soubor trenéra Martina Hrocha má nemalou sílu. Pokud nepočítáme odstoupivší Dnipro, je v ligové tabulce čtvrtý s nijak výraznou ztrátou na vyšší pozice. Na nahrávce má Anu Galvao z Brazílie, na univerzálu Milanu Rajlič ze Srbska a navíc klíčový post nedávno posílil Barbarou Dapič (Chorvatsko). Na bloku se točí Viktoriia Mostsitska (Ukrajina), Katarína Körmendyová (Slovensko) a Ema Kneiflová, smečařskou pozici obhospodařují nebezpečné Slovenky Zuzana Šepelová + Lucia Herdová či zlepšující se Adéla Borovcová, na liberu úřaduje odchovankyně Prostějova Tereza Slavíková. „Soupeř je kvalitní, přesto doma chceme samozřejmě uspět,“ ujistil Čada.