Tak tohle by byl majstrštyk! Pobočka České pošty v Plumlovské ulici v Prostějově, kterou chce státní podnik zrušit, by mohla zůstat v provozu. Uplynulý čtvrtek o tom jednal primátor František Jura s oblastním ředitelem firmy Pavlem Smyčkem. A zdá se, že vše je na dobré cestě. Prostějovská radnice získala totiž od zástupce ČP předběžný souhlas se zachováním hojně využívané provozovny, která je na původním seznamu poštovních úřadoven určených k uzavření. Jenže věc má ještě háček...

 

Město Prostějov má každopádně zájem pobočku v Plumlovské ulici zachovat, což primátor Jura deklaroval okamžité poté, co Česká pošta zveřejnila seznam 300 provozoven po celé republice, které hodlá zrušit. Vedení radnice k této snaze vede i reakce občanů, kteří byli krokem státního podniku mírně řečeno naštváni.

„Zástupce České pošty s návrhem města na zachování pobočky v Plumlovské ulici předběžně souhlasí. Definitivní rozhodnutí je ovšem na centrálním vedení České pošty,“ prozradil Večerníku výsledek jednání František Jura. Tento krok má ale podmínku.

Pokud by zmíněná provozovna zůstala v provozu, pošta chce zrušit pobočku v Čechovicích! S tím ale radnice nesouhlasí a bude usilovat o takovou dohodu se státním podnikem, aby v nějaké podobě zůstaly fungovat obě pobočky, případně i další. „Včera jsme udělali první důležitý krok a jsme připraveni dělat i další. Zrušení pobočky v Čechovicích pro nás ovšem není řešení. Tamní občané mají stejné právo na služby jako všichni ostatní. Proto jsme České poště nabídli zachování pobočky v Čechovicích v režimu Partner,“ prozradil primátor.

Pobočku v Plumlovské ulici by tedy mohla dál provozovat Česká pošta a provozovnu v Čechovicích by mohlo převzít město. Budova patří prostějovské samosprávě a chod vyžaduje jednoho zaměstnance v rozsahu zhruba dvaceti hodin týdně. Radnice by v takovém případě k dosavadní agendě pošty v Čechovicích přidala možnost hradit zde například některé poplatky. Kromě klasických poštovních služeb by tak vzniklo nové kontaktní místo magistrátu. „Zřejmě bychom se nevyhnuli nákladům souvisejícím se zapojením tohoto pracoviště do systému pošty. Pokud by to bylo podmínkou pro udržení pobočky, jsme připraveni to udělat. Zachování služeb pro naše občany je totiž priorita,“ dodává primátor Jura.

Pošty na Plumlovské ulici a v Čechovicích ale nejsou jedinými pobočkami, které mají od července skončit. Podnik plánuje zavřít také pobočky na Sladkovského a Dolní ulici a ve Vrahovicích. Statutární město Prostějov je připraveno převzít do režimu Partner i další pobočky a chce dále jednat o konkrétních podmínkách takového řešení. „Pro zachování poštovních služeb v Prostějově uděláme maximum. Pokud nalezneme adekvátní odezvu na druhé straně, tedy u vedení České pošty, věřím, že se nám dopady původního negativního scénáře podaří výrazně zmírnit,“ dodává František Jura.

Česká pošta v polovině letošního roku zruší v Olomouckém kraji dvě desítky poboček. O sedm poboček přijde Olomouc, což je polovina jejich aktuálního počtu. V Prostějově se mají uzavřít čtyři ze sedmi poboček pošty a v Přerově dvě. V Šumperku budou zrušeny tři poštovní úřadovny, ve Šternberku na Olomoucku a Střelicích u Uničova po jedné pobočce.