Dostihový sport není jen o Velké pardubické. Přestože koně ze stájí na Srdéčku letos v nejtěžším dostihu kontinentální Evropy nenavázali na skvělé výsledky z let minulých, letošní rok byl pro uznávaného trenéra Stanislava Popelku opět více než úspěšným. Přispěl k tomu skvělý závěr sezóny, kdy se jeho svěřencům podařilo uspět v několika těžkých dostizích nejen u nás, ale i v zahraničí. Platí to přitom i pro koně, kteří se narodili přímo ve stájích nacházejících se v údolíčku mezi Ludmírovem, Ponikví a Hvozdem.

 

V minulosti koně ze Srdéčka bodovali ve štědře dotovaných dostizích i mimo pardubické závodiště. Asi nejvýraznějším úspěchem v tomto směru bylo tři roky staré vítězství koně Al Bustan v nejprestižnějším dostihu v italském Meranu. Ostatně právě tento kůň trénovaný dlouhodobě Stanislavem Popelkou byl specialistou na toto závodiště. Kromě zmiňovaného vítězství na něm slavil mnoho ze svých četných úspěchů. Díky nim svému majiteli na dotacích vyběhal rekordních více jak 8 milionů korun.

Odchovanec válel v Polsku

Letos největší úspěchy slavili koně ze Srdéčka v polské Wroclavi. Dařilo se tam zejména veteránu Larizanovi, který letos v září ve Velké Wroclavské doběhl druhý a vydělal odměnu takřka čtvrt milionu korun. „Porazil ho pouze kůň italského majitele trénovaný Josefem Váňou mladším. O to větší radost jsme měli, když Larizano dokázal v polovině října zvítězit v prestižním Crystal Cupu, který je druhým vrcholem překážkové sezóny v Polsku,“ zvěstoval skvělou zprávu Stanislav Popelka, kterého mohl o to více těšit fakt, že se Larizano před 13 lety narodil právě ve stájích na Srdéčku a dodnes je členem stáje Hvozd-Popelka. Zajímavostí je, že vítězná prémie činila v Polsku takřka půl milionu korun.

Podobných úspěšných odchovanců by se na Konicku našlo více. Larizanův bratr Lombargini zvítězil v kvalifikaci na Velkou pardubickou, do níž startoval jako jeden z okruhu favoritů. Bohužel po jezdecké rošádě vynucené předchozím zraněním plánovaného žokeje nakonec ve Velké pardubické upadl už na sedmé překážce. Naopak další odchovankyně Kornelia v jednom z rámcových dostihů dokázala zvítězit. „Bylo to přitom její už druhé vítězství z pěti letošních dostihů, když v dalších dvou skončila druhá,“ přiblížil Stanislav Popelka.

Sázka na outsidera se vyplatila

I další koně z jeho stáje ke konci sezóny zaznamenali hned několik někdy i překvapivých úspěchů. Mezi nimi nepochybně vynikl triumf Australiena v rovinovém dostihu ve Velké Chuchli, který si vyběhl historický úspěch a odměnu 300 000 korun. „Jednalo se o závod v prestižním seriálu evropského šampionátu žokejů. Australien do něj startoval jako největší outsider s kurzem 1:45. Tím, že zvítězil, udělal radost svému majiteli hned dvakrát. Ten mu totiž jako jeden z mála věřil a vsadil si na něj,“ zmínil zajímavou historku Popelka, jemuž naposledy udělalo radost vítězství Lianela v jednom ze závodů posledního mítinku v Lysé nad Labem, který se konal na konci října.

Chybí mladí nadšenci

Co bude potřeba, aby se stáji na Srdéčku podařilo na tyto úspěchy navázat i v příštím roce? „Majitelům chuť pořídit si dostihového koně naštěstí nechybí. Co je však naopak problém, tak je úbytek mladých žokejů, kteří by byli schopní adekvátně nahradit starší rutinéry. Souvisí to obecně s tím, že stále méně lidí je ochotno podstupovat tvrdou dřinu ve stáji, kdy je člověk v práci vlastně každý den. Koně neznají víkendy ani dovolené. Finanční motivace v případě dostihového sportu přitom opravdu není nikterak valná, takže se dá spoléhat pouze na nadšení jednotlivců. A těch je bohužel čím dál méně,“ posteskl si na závěr jinak optimistický Stanislav Popelka.