Toto nelze přehlédnout! Každý pořadatel sportovní akce pro širokou veřejnost vám potvrdí, že zájem o pohyb mezi lidmi nepřehlédnutelně upadá. Patrné to není pouze na dříve velmi populárních běžeckých závodech, ale i na setkáních určených opravdu každému.

Za jasný důkaz může posloužit největší turistická akce v regionu Smržické vandr. Přestože letos v den jeho konání panovalo nádherné počasí, ve srovnání s rekordním rokem 2016 na něj dorazila sotva polovina lidí! Skvělý organizátorský tým, pohodová atmosféra, výběr z velkého množství nejrůznějších tratí, solidní propagace i ta oblíbená paštika na kontrolách přitom zůstaly stejné. Co se tedy změnilo? 

V první řadě je to ochota lidí hýbat se na čerstvém vzduchu. Mnozí z nás během covidu totálně zlenivěli. Svého času populární, nicméně dost problematické heslo „Zůstaň doma, zachráníš životy“ si někteří vzali skutečně za své. A to i po uvolnění protiepidemických opatření. Životy stále „zachraňují“ hlavně tím, že většinu času prosedí doma u telefonu či na počítači a když už vyrazí do práce či za nákupy, tak jedou autem. Tímto způsobem samozřejmě žádný život nezachraňují, naopak si ten svůj pomalu ničí... 

Nechci nijak zlehčovat covid, přesto jsem přesvědčený, že epidemie lenosti a na to navazující obezita jsou pro zdraví lidí výhledově ještě nebezpečnější než celý zákeřný virus. Důvod je minimálně v tom, že zatímco covidem byli ohroženi zejména ti starší a obtloustlejší z nás, tak lenost platí úplně pro všechny. Týká se stejně tak čím dál pasivnějších dětí, dospělých i seniorů.

Myslíte si, že se vás něco takového netýká. Že jste tlustí jen kvůli tomu, že nejste líní se pořádně najíst? Pak vás nesporně čeká víc problémů, než si vůbec dokážete představit. Nejenže vás budou bolet záda a zadýcháte se jen, co vyjdete pár schodů.  Navíc budete mít problém s vyprazdňováním a zácpou, zatuhnou vám klouby a rozhýbat je vám dá pořádně zabrat. Nepochybně se vám také zvýší krevní tlak, budete se nekontrolovaně přejídat, čekají vás problémy se spánkem, vaše nálady se budou střídat jako na houpačce a velmi často budete propadat do depresí, které mohou skončit i vážnějším psychickým onemocněním. A pokud si přes to všechno stále myslíte, že se na nedostatek pohybu neumírá, pak zatím nemáte cukrovku a dosud se vám vyhýbal infarkt či mozková mrtvice. To vše bude v případě obezity pouze otázka času.

Nejde ovšem pouze o to, že jednou do roka vyrazíte na Smržické vandr. Pokud pohyb jako takový nezařadíte mezi vaše běžné denní aktivity, pak stejně chátrání vlastního zdraví nezastavíte. Nebudete-li se každý den hýbat alespoň hodinu, pak vám to vaše tělo velice brzy spočítá.

Kde ale na pravidelný pohyb brát čas? Vždyť ho někdy kvůli práci nemáme ani na své blízké! I na to existuje odpověď – pro úplný začátek stačí, pokud o svém volnu strávíte v pohybu stejně dlouhou dobu jako na internetu či u televize. Hodně pomůže, když začnete do práce chodit pěšky nebo jezdit na kole. Pokud máte děti, o které se musíte starat, ani to pro vás nemůže být překážka, ale spíše motivace. Ostatně co pro jejich radost ze života můžete udělat víc než je vytáhnout ven? A co jim pro jejich budoucnost můžete dát víc než jim ukázat, jak to udělat, aby i ony zůstaly trvale zdravé?