Přestože basketbalisté Prostějova před začátkem prvoligové sezóny 2022/2023 věřili, že v první lize budou bojovat o umístění ve středu tabulky, zase to nevyšlo. V základní části se týmu nepodařilo nastřádat potřebný počet vítězství, a proto si opět ze 7. místa skupiny Východ zahraje v nadstavbě pouze ve skupině o 13. až 20. místo.

„Některé zápasy jsme prohráli hodně těsně, v Opavě třeba o jediný bod. I to nás stálo lepší umístění. Přesto si pořád myslím, že máme kádr, abychom nehráli jen o udržení,“ posteskl si dlouhodobě jeden z nejlepších Orlů Jakub Rytíř.

Prostějovský klub nepropadl a hrál obvykle vyrovnané partie. Hned několikrát hráčům chyběl k úspěchu ten pověstný kousek štěstí. S Brnem prohráli Orli o čtyři body, s Olomoucí o sedm. Jednociferným rozdílem skončily také zápasy proti Zlínu a Pardubicím. Opavský duel, v němž Hanáci padli 61:62, jen potvrdil vyrovnanost soutěže. Slezané nakonec skončili čtvrtí, těsně za odskočenou trojicí Svitavy, Brno a Nový Jičín.

Do skupiny o záchranu jsme nechtěli. Vyzkoušeli jsme si ji před rokem, nebylo to nic příjemného. Dlouhé výjezdy a nepříliš pěkný basketbal. Cílem bylo posunout se výš do prostřední skupiny, což nám nevyšlo. Je to škoda, protože v průběhu sezóny se lepšily výkony našich juniorů, celkově šla hra nahoru,“ uvedl trenér Prostějova Michal Pešta.

Z východní skupiny do skupiny o záchranu spadly kromě Prostějova týmy BK Vividbooks Pardubice, Snakes Ostrava a BC Vysočina. O konečné pořadí si to rozdají s celky GBA Sojky Pelhřimov, BK Levharti Chomutov, SP Basket a BA Lynx Liberec. „Věřím, že s udržením první ligy problémy nebudou,“ přeje si Pešta.