Na neutrální půdě v tureckém Beleku České tenistky potvrdily v kvalifikačním souboji BJK Cupu roli favoritek a porazily 3:1 celek Ukrajiny. Zaslouženě postoupily do finálového turnaje, v němž se představí potřetí v řadě.

„Především nedělní zápasy byly náročné, po zisku třetího bodu jsem si oddechl. Už dopředu bylo kvůli zdravotním problémům Káji Muchové jasné, že do deblu by musely holky ze dvouhry. Na to naštěstí nedošlo, byly by to nervy,“ oddechl si po výhře kapitán týmu Petr Pála.

První den na jedničku

Celé střetnutí zahájila Markéta Vondroušová, která jasně zdolala Martu Kosťukovou. Soupeřce v průběhu celého zápasu dovolila pouhé tři hry, když neztratila ani set a na své konto si připsala jedenáctou výhru v soutěži. „Nevěděla jsem, co mám čekat, nikdy jsem s ní nehrála. Marta měla slabší chvíle hlavně na servisu, já jsem to zvládala poměrně dobře, takže jsem spokojená,“ prohlásila Vondroušová.

Svou týmovou parťačku podpořila Barbora Krejčíková. Ta zvládla utkání proti Katarině Zavacké. Poprvé si užila pocit vítězství v singlu a měla z něj velkou radost. „První výhra je sladká, upřímně jsem ráda, že se mi to konečně povedlo. I když je tady jen pár českých fanoušků, dělali nám skvělou kulisu,“ poznamenala Krejčíková.

Malé klopýtnutí výhru neodválo

První šanci získat rozhodující bod měla v rámci druhého dne Krejčíková, proti Kosťukové ale zaváhala. Získala první sadu, v dalším průběhu už ale byla lepší soupeřka. „Od druhého setu to z mé strany nebylo dobré. Nevím, co se stalo, naštěstí nás to nemuselo mrzet,“ uvedla Krejčíková.

Postup pak stvrdila Vondroušová po dvousetové výhře nad Zavackou. Česká tenistka sice rychle prohrávala 0:3, dokázala ale úvodní sadu zvrátit a zvládla i vyrovnané druhé dějství. „Na začátku zápasu jsem byla ztuhlá, postupně se to lepšilo. Nebyl to určitě optimální výkon, ale rozhodující bod jsem získala, což je nejdůležitější,“ těšilo Vondroušovou. (lv)

 

Kvalifikace tenisového Poháru Billie Jean Kingové

v Beleku (Turecko)

UKRAJINA       vs.        ČESKO

1          :           3

Kosťuková - Vondroušová      2:6, 1:6

Zavacká - Krejčíková               4:6, 3:6

Kosťuková - Krejčíková           3:6, 6:1, 6:4

Zavacká - Vondroušová          3:6, 4:6

čtyřhra už se za rozhodnutého stavu nehrála