Pokud byste hledali hráče, na něhož je z výkonnostního pohledu vždy spoleh, tak nemusíte chodit daleko. Není jím nikdo jiný než Jan Koudelka (na snímku), který toho v modrobílém dresu už zažil opravdu spoustu a i nadále je stěžejním pilířem ofenzivních akcí. Při vzpomínce na poslední dva měsíce přiznává, že to pro něj byly velmi krušné chvíle, ale na svých výkonech to nedal znát. Sám k záchraně pomohl více než čtvrtinou všech branek a poprvé se v profesionálním fotbale dostal ofenzivní záložník na dvojciferný počet.

Nejlepší střelec Prostějova se nejprve ohlédl za kompletním ročníkem, který předminulou neděli mužstvo zakončilo úspěšným soubojem o záchranu. „Začátek jsme neměli špatný, ale pak přišlo takové hluché období, kdy se nám nedařilo. Stihli jsme naštěstí vše dohnat ještě na konci podzimu, kde bylo patrné, že už si to sedlo. Na začátku jarní části jsme na tom herně nebyli vůbec zle, jenže jsme nedokázali sbírat body, pak už to skřípalo i herně. Konec byl hodně hektický, ale doma jsme předvedli sílu. Mám velkou radost, že se nám ta záchrana vydařila,“ ohlédl se za právě skončeným soutěžním ročníkem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Jan Koudelka.

Co nepříliš povedenému jaru předcházelo? Po první polovině sezóny mužstvo čekala Zimní Tisport liga a čas mezi zápasy si jednotlivci zpříjemňovali dalšími sporty. Vše se v tu dobu zdálo velmi pozitivní, i nálada v kabině byla skvělá, jenže pak přišel zlom na startu druhé poloviny. „Začátek jara jsme neodehráli herně vůbec zle a myslím si, že v prvních čtyřech zápasech jsme byli lepším mužstvem na hřišti. Jenže to je vám k ničemu, když to nepotvrdíte výsledkem. Řekl bych, že hodně zlomový pro nás byl duel ve Varnsdorfu, kde jsme dostali v závěru branku. Kdybychom duel dotáhli do vítězného konce, tak věřím, že to šlo správným směrem. Následně to bylo nahoru – dolů. Venku po debaklu jsme se vždy doma ukázali v lepším světle a ukázali jsme tím snad i pravou sílu mužstva,“ doplnil ofenzivní záložník.

V mužstvu co do zkušeností společně s roky strávenými v Prostějově patřil mezi ty, na něž se nejvíce spoléhalo v náročném období. „Pro mě osobně to byly neuvěřitelně těžké dva měsíce. Nápor na hlavu byl nepředstavitelný. Nikdo nechce hrát o záchranu a já sám cítím určitou zodpovědnost. Letos to bylo i o vyrovnanosti, jež snad nemá obdoby. Spadl tým se dvaatřiceti body, to je něco, co se v minulých letech nestávalo. Jsem tak rád, že to dopadlo pro nás se šťastným koncem.“

Z holého boje o život se chce do budoucna poučit a neopakovat ho. Sám ale moc dobře ví, že se bude rozhodovat až na hřišti. „Motivaci v tom můžeme najít vždycky, ale fotbal se hraje na hřišti, tam to musíme dokázat. Může nám to pomoci, že už nechceme hrát s nožem na krku, ale o tom si teď můžeme jen povídat. Bude zase záležet jen na nás, abychom to dokázali přetavit během devadesáti minut,“ dodal směrem k nové sezóně.

Tu skončenou pak zakončil s bilancí deseti branek. „S tímto číslem jsem spokojený. Pro mě je ale hlavní, že ty branky pomohly k záchraně, která se nám podařila. Těší mě, že se mi dařilo, priority však byly jinde. Na druhou stranu je to taky o spoluhráčích, protože nebýt jich, tak mám branek daleko méně,“ vyzdvihl k dvoucifernému počtu zbytek mužstva a přidal, že nejdůležitější brankou byla ta poslední na 2:0 proti Slavii. „Nebyl to zrovna nejhezčí gól, protože já to špatně trefil, pomohla mi teč obránce. Zase byl ale velmi důležitý a jak rád říkám, když nevystřelíte, tak gól nedáte,“ uzavřel úsměvnou vložkou špatnou sezónu se šťastným koncem Jan Koudelka.