S mladou, přesto o rok zkušenější sestavou vstoupí 7. srpna do přípravy na novou sezónu prvoligoví basketbalisté BCM Orli Prostějov. V sestavě bude chybět bývalý kapitán a nejzkušenější hráč Petr Dokoupil, který ukončil vrcholovou kariéru.

„Mluvili jsme o možnosti, že ještě jeden rok přidá, Petrovo pracovní vytížení už to ale nedovoluje. Jeho současné priority jsou pochopitelné, v posledních dvou sezonách nám hodně pomohl, teď to potáhnou další,“ potvrdil Dokoupilův konec v týmu trenér Prostějova Michal Pešta.

Lídry kádru by měli být především Adam Klepač a Radim Havel. V týmu nebude chybět Lukáš Jenčík nebo Matyáš Müller, kouč Pešta věří, že v kádru zůstane také Jakub Rytíř, nejlepší střelec Prostějova v minulém soutěžním ročníku.

„Chybět bude naopak Jan Malčík, první ligu už hrát nebude. Ale zůstává v klubu a bude trénovat mládežnické kategorie, z čehož mám radost. Do trénování se zapojí také Jakub Schneider, ten v sestavě ‚Áčka‘ zůstává,“ přiblížil některé změny v sestavě Pešta.

Velký prostor dostanou také mladí odchovanci, kteří už v předchozí sezóně získávali prvoligové zkušenosti. „Eliáš Kalish, Ondřej Komárek, Jakub Slavík, Leo Varsík nebo Adam Sabol už svůj potenciál naznačili, v nové sezóně budou lepší a zase se posunou. Šanci dostane také Pavel Kaštil,“ poznamenal kouč Orlů.

Stejně jako v minulých sezónách nemají basketbalisté Prostějova ideálně obsazené pozice v podkošovém prostoru. Týmu chybí druhý klasický pivot. „Budeme si s tím muset poradit. Pod košem zaskočí Ondra Komárek, celkově ovšem budeme hrát v menší sestavě. Má to i výhody, budeme rychlí,“ uvažuje Pešta.

Orli se na novou sezónu budou připravovat výhradně v domácích podmínkách a odehrají pět přípravných zápasů. „Na dvou jsme domluveni s Olomoucí, další duely se domlouvají. Ve hře je i jedno utkání v polském Opole,“ uvedl Pešta.