Kolo před koncem první poloviny základní části 1. ligy, skupiny Východ na tom basketbalisté BCM Orli Prostějov nejsou nejlépe. V předchozích osmi zápasech dosáhli na jediné vítězství a jejich aktuální pozice v tabulce by je opět poslala v nadstavbě pouze do skupiny hrající o záchranu.

Tak jsme si začátek sezóny nepředstavovali... Počítal jsem, že budeme lepší a tomu budou odpovídat i výsledky. Největší problém je v hlavách, nejsme schopni eliminovat hluché chvilky v průběhu zápasů. Třeba pětatřicet minut hrajeme slušně, ve zbývajících pěti ale ztratíme zápas. Mám z toho rozporuplné pocity,“ shrnul dosavadní průběh první ligy prostějovský trenér Michal Pešta.

V minulém soutěžním ročníku měli Orli po osmi kolech na svém kontě tři výhry a do konce základní části přidali další tři. Na účast ve skupině o 7. až 12. místo to nestačilo, přesto to bylo dost na záchranu soutěže.

„Porazili jsme jen Olomouc, to je hodně málo. Přitom řada soupeřů má kádr na srovnatelné úrovni. Určitě jsme mohli mít o dvě výhry více, sami jsme se dostali do problémů a musíme se z nich sami dostat. Pořád můžeme sezónu ještě zachránit,“ povzbuzuje své hráče kouč.

Objektivním problémem prostějovského týmu je marodka. Jen tři zápasy odehrál Lukáš Jenčík, v posledních zápasech absentoval také Jakub Schneider. Oba patří k velkým bojovníkům a na palubovce chybí. „Nejsou to bodoví lídři, ale právě jejich nasazení a urputnost jsou jejich velkou zbraní. Umí tým strhnout, hodně práce udělají v obraně, kde jinak máme problémy. Jakub už na tréninku běhá, pomalu se lepší Lukášův stav. Ale neumím přesně říct, kdy zase nastoupí,“ posteskl si Pešta. Minulý zápas navíc kvůli zablokovanému krku vynechal Eliáš Kalisz. „Radima Havla zase limitovala bolest v koleni. Už bychom potřebovali, aby nás všechny problémy přestaly pronásledovat,“ dodal kormidelník Orlů.

 

45 orli zlin