Podle předpokladů prostějovští basketbalisté ve druhém derby uhájili korunu pro prvoligového krále Hané. První vzájemný duel v Olomouci totiž vyhráli o osmatřicet bodů. Z pohledu skóre náskok před svým protivníkem udrželi i v odvetě. Žádnou velkou radost z toho ale nemají, protože po třinácti kolech jejich konto čítá pouze dvě výhry. Uzavírají tabulku východní části soutěže.

„Možná je derby specifické, hráči se dobře znají. Třeba i proto domácí tým ani v jenom případě neuspěl. V obou sestavách jsou kluci, kteří spolu hráli. Třeba když se Erik Klepač dostal do situace jeden na jednoho s Radimem Havlem, hned věděl, co má hrát. Tušil, kam Radim bude skákat,“ všiml si trenér Prostějova Michal Pešta.

„To samé platilo i na druhé straně. Jakub Nosek věděl, kam bude najíždět Tomáš Tkadlec a dokázal si to často pohlídat, tu cestu jednoduše zahradil. Vzájemná zkušenost kluků, kteří se dobře znají, byla vidět. Bylo prostě těžké toho druhého překvapit, to k derby zápasům patří,“ dodal Pešta.

Kouč Prostějova přiznal, že jeho tým chtěl zápas zvládnout a regionálního rivala dostat v tabulce pod sebe. Proti bylo i netradiční prostředí, které vlastně Orly připravilo o výhodu klasického domácího prostředí. Kvůli termínové kolizi v hale Sportcentra DDM se hrálo v Národním sportovním centru.

„Někteří kluci mi říkali, že se příliš necítí. Chyběla jim optimální pohoda. Hala je úplně jiná než ta, ve které hrajeme. Ve změti čar na palubovce se špatně orientovali. Basketbalové hřiště se jim ztrácelo,“ přiblížil potíže hráčů Pešta, který se ovšem na halu nechtěl vymlouvat. „Rozhodl náš výkon, ten nebyl takový, aby to stačilo na vítězství,“ uznal porážku trenér Prostějova.