Téměř osmatřicet minut byli v utkání proti Ostravě basketbalisté Prostějova ve vedení, přesto první utkání nového roku prohráli. Po dramatickém průběhu ztratili duel 15. kola první ligy v poměru 78:83, přestože v průběhu třetí čtvrtiny vedli dokonce o devatenáct bodů.

 

Domácí měli povedený začátek a rychle se dostali do vedení 7:0, když ostravští basketbalisté zahodili prvních sedm střeleckých pokusů. Po herní pauze měly oba týmy problémy v zakončení, přesto Orli třikrát získali náskok sedmi bodů, naposledy za stavu 16:9. V závěru desetiminutovky ale hosté potrestali některé špatné přihrávky a dokázali srovnat krok. Vedení 19:16 po první čtvrtině zajistila domácím závěrečná trojka Kaštila.

Podobný průběh měla také druhá část střetnutí. Orli se soupeři dokázali bodově vzdálit, výběr Snakes ale dokázal přispěchat s odpovědí a téměř vynuloval třináctibodovou ztrátu. Hostující prapor zvedl trojkami veterán Stehlík a za stavu 32:31 měli dokonce hosté šanci skóre otočit. Místo toho ale na druhé straně natáhl minimální náskok tříbodovou akcí Klepač, pět bodů přidal Kaštil a po dobré střelecké pasáži Orli odskočili Ostravě na 47:37 po dvaceti minutách.

Mladý prostějovský výběr zvládl také vstup do druhého poločasu. Po sérii 9:2 ve 24. minutě vedl 56:39, a to ještě nebylo všechno. O dvě minuty později po nájezdu Slavíka odskočil až na 60:41 a soupeř musel sáhnout k oddechovému času. Krátká pauza hostujícímu výběru, který prostřídal sestavu, až nečekaně pomohla. Domácí si nedokázali poradit se změnou ostravské obrany a jejich náskok se začal menšit. Do poslední části přesto vstupovali za stavu 65:57 a drželi šanci na výhru.

Ostrava se v závěrečné čtvrtině několikrát přiblížila na rozdíl koše, Orli ovšem dlouho odolávali a poprvé prohrávali až ve 39. minutě po trojce Stehlíka. V emočně extrémně vypjaté koncovce hráči Prostějova třikrát neuspěli při snadném zakončení, přesto ještě pět vteřin před koncem prohrávali pouze 78:80. Pak ale dostal Klepač technickou chybu, kterou potrestal z trestného hodu Blačinský, a bylo rozhodnuto.

 

BCM Orli Prostějov – Snakes Ostrava

78:83 (19:16, 47:37, 65:57)

Nejvíce bodů: Kaštil 18, Nosek 14, Klepač, Slavík 13, Havel 10, Komárek 6, Jenčík 4, Kalisz, Varsík, Sabol – Jakel 18, Voráč 17, Stehlík 14. Trojky: 5:8. Fauly: 28:21. Trestné hody: 11/23 – 21/31. Doskoky: 43:44.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Reálně jsme napravili dojem z předchozích zápasů, kdy jsme byli většinou odevzdaným soupeřem. Tentokrát jsme opravdu bojovali, co to šlo. V obraně to nebylo vůbec špatné, každý se snažil odvést maximum. Bohužel jsme se nedokázali vyrovnat se změnou ostravské obrany. Do její zóny jsme se dostávali hodně obtížně, fyzicky jsme na tom nebyli tak dobře jako soupeř. V závěru nám možná chyběly síly, což se ukázalo při několika situacích, kdy se nám nepodařilo zakončit snadné střely.“