Až výsledky posledního kola základní části rozhodnou o tom, ze které pozice půjdou basketbalisté BCM Orli Prostějov do zápasů v nadstavbové skupině hrající o 13. až 20. místo a současně také o záchranu první ligy. Jisté ovšem je, že Hanáci budou muset dohánět ztrátu na velkou většinu soupeřů a jakékoli zaváhání je může hodně bolet.

„Uvidíme, jak dopadnou poslední zápasy, ale už teď se dá předpokládat, že nás čekají náročné zápasy spojené s delším cestováním, než jsme byli zvyklí v průběhu sezóny. Týmy, které půjdou do naší skupiny, se snaží, aby měly před prvním kolem co nejvýhodnější pozici,“ sleduje pečlivě vývoj ve druhé prvoligové skupině trenér prostějovských basketbalistů Michal Pešta.

„Nám nepomáhají některé překvapivé výsledky. Třeba SP Basket dokázal nečekaně o jediný bod porazit Plzeň, která přitom bojuje o účast ve skupině o postup a do nadstavby půjde minimálně s třemi výhrami,“ připomněl nečekaný výsledek 16. kola skupiny Západ kouč Pešta.

Basketbalisté Prostějova jsou aktuálně v nejhorší pozici, protože zatím během sezóny vybojovali pouze dvě výhry. Všechny ostatní týmy mají na svém kontě minimálně o jedno vítězství víc.

„Pokud by to tak zůstalo, půjde o přijatelnou ztrátu. Kdybychom na celkové osmnácté místo, které znamená jistou záchranu, ztráceli třeba tři výhry, už by to bylo složité. Děláme maximum, abychom byli na rozhodující fázi sezóny nachystaní. První ligu chceme uhájit,“ tvrdí Pešta.

Orli vstoupí do neznámých vod, protože na české týmy běžně nenarazí. „Pro všechny to bude nová soutěž. Některé týmy se mohou posílit o hráče z Kooperativa NBL, uvidíme, jestli to využijí. To se všechno teprve ukáže,“ říká prostějovský basketbalista Jakub Nosek.

 

39 lista