Téměř pětatřicet minut basketbalisté Prostějova ve druhém utkání skupiny o záchranu první ligy s Chomutovem prohrávali. Přesto dokázali urvat vítězství 72:64 a vyhrát druhé vítězství v řadě. O výsledku se rozhodovalo v poslední čtvrtině střetnutí, kterou Orli vyhráli o devatenáct bodů.

Než se domácí stačili rozkoukat, prohrávali 0:6 a pak dlouho dotahovali ztrátu několika bodů. Zpočátku je trápil především Kovář, který dal v první čtvrtině jedenáct bodů. Přesto v polovině sedmé minuty vyrovnal na 17:17 Jenčík a o chvíli později ještě zařídil nerozhodné skóre Nosek. Hosté ale opět zabrali a vzali si mírné vedení zpět. Po deseti minutách Orli prohrávali 23:25, když neubránili poslední útok Levhartů.

Na začátku 12. minuty se po trojce Kaštila dostali basketbalisté Prostějova poprvé do vedení, jejich radost ale trvala pouze několik okamžiků. Chomutov totiž kontroval sérií osmi bodů v řadě. Domácí se dokázali přiblížit na 36:37, závěr poločasu ale nezvládli. Inkasovali po snadném zakončení Boyka a stejný hráč pak potrestal chybu v rozehrávce a následující faul z trestných hodů.

Třetí čtvrtina nevyšla především prostějovským střelcům. Nedokázali bodovat z otevřených střel z dlouhé a střední vzdálenosti, neproměnili ani několik snadných nájezdů pod koš a soupeř dokázal tyto chyby trestat. V posledních dvou minutách dal Chomutov sedm bodů za sebou a poprvé získal dvouciferný náskok. Před poslední čtvrtinou Orli prohrávali 47:58 a dostali se do kritické situace.

Jejich prapor zvedl osmi body v řadě Slavík a oživil šance na výsledkový obrat. Pomohla také výrazně zlepšená obrana, která donutila protivníka k těžkým zakončením. Pět minut před koncem Hanáci šli do vedení a dvě a půl minuty před koncem měli náskok šesti bodů. Unavený soupeř od té doby přidal na své konto pouze dva body a v úplné koncovce nedokázal čelit nadšení vítězů.

BASETKBAL 1. LIGA, SKUPINA O UDRŽENÍ – 2. KOLO

BCM Orli Prostějov – BK Levharti Chomutov 72:64 (23:25, 36:41, 47:58)

Nejlepší střelci: Slavík 21, Nosek 19, Klepač, Komárek 10, Kaštil 8, Jenčík, Kalisz 2, Varsík - Boyko 19, Kovář 15, Weig 11. Trojky: 7:3. Fauly: 16:22. Trestné hody: 13/21 – 9/17. Doskoky: 36:43.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Odehráli jsme těžké utkání se šťastným koncem. Na jeho začátku jsme si řekli, že budeme čtyřicet minut běhat. Kondici máme dobrou a právě to k vítězství přispělo. V poslední čtvrtině, kdy se nám podařilo výsledek otočit, se zdálo, že Chomutovu začínají docházet síly. Nehráli jsme úplně bez chyb, ale i za nepříznivého stavu se tým nevzdal. Ukázala se morálka a srdce hráčů. Nedostali nic zadarmo, dokázali se zvednout a přišla odměna.“