Žádné velké překvapení se nekonalo v hale Sportcentra DDM, kde v utkání proti domácím Orlům bralo vítězství výrazně posílené Polabí. V hostující sestavě hráli prim opět kmenoví hráči Nymburka. Rylich s Novákem dali ve dvou téměř polovinu bodů prostějovského protivníka a výrazně se podepsali pod porážku Prostějova 79:110 ve třetím kole prvoligové nadstavby.

 

Na úvodní trojku Rylicha rychle odpověděl Nosek a stejný hráč o chvíli později vyrovnával na 7:7. Pak se ale hosté dokázali od Orlů odpoutat a začali si budovat první větší náskok. Na začátku 7. minuty po tříbodové akci Synáčka domácí ztráceli devět bodů, závěr čtvrtiny ale zvládli na jedničku. Dokázali skóre otočit na 25:21 a vedení udrželi i přes závěrečnou trojku Nováka z poloviny hřiště.

Slovenské křídlo se zkušenostmi z velkých evropských pohárů, které pomáhá Polabí při záchraně soutěže, přidalo vzápětí další střelu z dálky a zahájilo další velkou ofenzivu svého týmu. Už ve 12. minutě hosté vedli 36:25 a v polovině čtvrtiny domácí ztráceli dvacet bodů. Orli vypadli z tempa a trápili se při zakončení. V poločase prohrávali 37:62, když během deseti minut inkasovali 38 bodů.

O vítězi bylo po dvaceti minutách rozhodnuto, přesto basketbalisté Prostějova po návratu z kabiny utkání rozhodně jen nedohrávali. Snažili se soupeře zastavit a to se jim podařilo, přestože ve 25. minutě ztráceli třicet bodů. Třetí periodu prohráli pouze o dva koše, přestože po vynuceném odstoupení Komárka kvůli zraněnému kotníku bojovali s velkou výškovou převahou Polabí.

Závěrečnou přestřelku hosté vyhráli těsně 26:24. Oba týmy už polevily v obraně, což vyhovovalo střelcům, kterým se dařilo i při zakončení z dálky. Dvě minuty před koncem se Hanáci přiblížili na 79:103 a měli šanci stáhnout manko na dvacet bodů, do konce utkání se už ale neprosadili, zatímco protivník přidal na své konto sedm bodů v řadě.

 

Basketbal 1. liga skupina o záchranu – 3. kolo

BCM Orli Prostějov – Basketbal Polabí

79:110

(25:24, 37:62, 55:84)

Nejlepší střelci: Kaštil 24, Nosek 20, Slavík, Varsík 9, Klepač 8, Jenčík 5, Komárek, Kalisz 2 – Rylich 40, Kolář 18, Novák, Synáček 11.

Trojky: 8:14.

Fauly: 18:16.

Trestné hody: 7/13 – 12/23.

Doskoky: 32:57.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Vzhledem k tomu, že soupeř přijel posílený o hráče z Kooperativa NBL, bylo jasné, že to bude hodně těžké. Ale rozhodně jsme neodvedli nějaký špatný výkon. Měli jsme výbornou první čtvrtinu, bohužel jsme se nevyvarovali krátkých výpadků. Ten ve druhé čtvrtině soupeře uklidnil. Kluci však nic nezabalili a hráli velice slušně. Kdyby Polabí nemělo k dispozici nymburské hráče, určitě bychom vyhráli.“