Na hodně silného soupeře narazili basketbalisté BCM Orli Prostějov ve čtvrtém kole skupiny o záchranu první ligy. Na palubovku Sportcentra DDM dorazila rezerva USK Praha, důrazně hrající celek, který od začátku vedl a přes velkou snahu domácí sestavy náskok udržel až do konce. Orli prohráli 77:90, což znamená, že Pražané soutěž uhájili, Hanáci naopak o prvoligovou příslušnost budou bojovat i v dalších zápasech.

Z prvního koše se sice radovali domácí, pak ale udeřili vysokoškoláci, kteří od stavu 4:3 zaznamenali sérii dvanácti bodů v řadě. Jejich nápor zastavila až tříbodová akce Kaštila, a tak odstartovala lepší pasáž domácího výběru. Orli přidali především v obraně a začali manko stahovat. V poslední minutě snížili až na 19:23, když svůj nájezd a následný trestný hod proměnil Klepač.

Domácím nevyšel ani začátek druhé čtvrtiny. Ve 13. minutě ztráceli jedenáct bodů (19:30) a v dalších okamžicích nebyli schopni manko stáhnout. Podařilo se to až v závěru poločasu. Po trojce Noska prohrávali o osm, v poslední minutě dokonce zásluhou další střely z dálky v podání Jenčíka to bylo dokonce 41:45. Závěrečný útok vysokoškoláků proměnil Palas a Prostějov se dostal do šestibodového deficitu.

Vyrovnaná sestava hostujícího výběru si další ofenzivu schovala na první minuty třetí desetiminutovky. Po patnácti minutách se propracovala k vedení 58:43 a zdálo se být rozhodnuto. Vysoké vedení Pražané drželi až do konce periody. Po třiceti minutách vedli 72:57, když těžkou střelu z dálky současně s klaksonem proměnil opět Palas.

Hanáci opět ukázali, že neskládají zbraně za jakéhokoli výsledku a usilovali o zázrak. Šest minut před koncem se po sérií deseti bodů v řadě přiblížili na 67:72 a ještě o chvíli později drželi naději na obrat, když prohrávali o šest bodů. Úplnou koncovku si přesto USK pohlídal, když proměnil klíčové trojky a byl úspěšný i z trestných hodů po taktických faulech prostějovských hráčů.

BCM Orli Prostějov – USK Praha B 77:90 (19:23, 41:47, 57:72)

Nejlepší střelci: Nosek 22, Kaštil 19, Rýgl 11, Klepač 8, Jenčík 5, Müller 4, Slavík, Varšík 3, Kalisz 2, Havel, Kratochvíl – Ježek 20, Kramosil, Kolář 17, Palas 13. Trojky: 6:9. Fauly: 20:24. Trestné hody: 24/15 – 22/17. Doskoky: 35:47.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Pochopitelně tato porážka hodně mrzí. V některých okamžicích se nám bohužel nedařilo, jak bychom si přáli. Měli jsme krátké úseky, kdy jsme neproměnili některé nadějné příležitosti a současně se nám nepodařilo ubránit útok soupeře. Nevyšel nám ani začátek utkání, chvíli nám trvalo, než jsme se dostali do tempa. Ale kluci bojovali, v tom jim nemůžu nic vytknout. Zase ukázali charakter, to má svoji cenu.“