S bilancí dvou výher a dvou porážek zakončili první polovinu prvoligové skupiny o 13. až 20. místo prostějovští basketbaloví Orli. Porazili Chomutov a SP Praha a nestačili na posílené týmy Basketbalu Polabí a USK Praha B. Ve zbývajících čtyřech zápasech potřebují přidat další výhry, aby si zajistili start ve druhé nejvyšší domácí soutěži i v příštím ročníku.

 

„Padesáti procentní úspěšnost by nebyla špatná, kdybychom měli po základní části alespoň pět výher. Jenže my jsme měli tři a museli se dotahovat na soupeře nad námi. Z tohoto pohledu je škoda, že se nám nepodařilo získat alespoň jedno utkání navíc. Musíme to brát, jak to je. O záchranu se bude bojovat až do posledního kola,“ vnímá aktuální situaci v tabulce trenér Orlů Michal Pešta.

Prostějov na výhru na palubovce SP Praha dokázal navázat v domácím utkání proti chomutovským Levhartům. Pak ale přišly porážky s Polabím a béčkem USK. Oba týmy měli k dispozici hráče z Kooperativa NBL, Orlům naopak citelně chyběl zraněný pivot Radim Havel. „To byla škoda. S Radimem bychom určitě měli větší šanci některý zápas vyhrát,“ posteskl si Pešta.

Na konci tabulky jsou srovnané tři týmy s bilancí pěti výher a sedmnácti porážek, na sedmnáctém místě se Zlín, který získal o jedno vítězství více a má utkání k dobru. „Je to hodně vyrovnané, závěr sezony bude dramatický pro několik klubů. Je škoda, na spodku ligy je také Ostrava a Olomouc, odráží to ale současný stav basketbalu na Moravě,“ všímá si situace v tabulce prostějovský kouč.

Orly čeká ve středu klíčový zápas proti SP Praha a půjde o poslední domácí duel Prostějova v sezoně. Hrát se bude ve středu 6. března od 18 hodin. „Tohle prostě musíme zvládnout. Soupeře jsme porazili i na jeho palubovce, určitě je v našich silách výsledek zopakovat,“ věří svému týmu Pešta.