Padesátiprocentní úspěšnost basketbalistů BCM Orli Prostějov ve skupině o 13. až 20. místo po posledním kole přinesla své ovoce. Tým mladých bojovníků se v hodině dvanácté odlepil z posledního místa v tabulce a vybojoval si možnost v baráži uhájit druhou nejvyšší soutěž i pro příští sezónu. Ve čtyřčlenné soutěži si to rozdá se třemi vítězi druhých lig.

„Až do konce jsme dávali do zápasů maximum a stále věřili, že přímo nespadneme. Po posledním zápase jsme věděli, že každý udělal, co mohl a nic neošidil. Jsem přesvědčený, že i proto jsme nakonec měli i kousek potřebného štěstí. Zpráva o tom, že stále žijeme, nás nakopla. Věřím, že si první ligu zahrajeme i v příští sezóně,“ tvrdí trenér prostějovských basketbalistů Michal Pešta. „Baráž bude hodně těžká, hlavě tým CZ.ACADEMY by chtěl z druhé ligy postoupit,“ dodává Pešta.

Prostějovský klub pracuje v poměrně skromných podmínkách a nemá v kádru bývalé elitní hráče nebo ostřílené basketbalisty, na sklonku kariéry využívající své bohaté zkušenosti. A nemá ani možnost pomoci si střídavými starty méně využívaných členů soupisek klubů z Kooperativa NBL. Sází na výchovu vlastních mladíků, což je trnitá cesta. I proto byli Orli v tabulce dlouho poslední, přestože v jejich hře byl v posledních měsících patrný výrazný progres.

„Všechny kluky znám dlouho. Vidím je, jak jdou nahoru. Když porovnám jejich výkony na začátku sezóny s těmi posledními, tak mám z velkého zlepšení radost. A to zdaleka nejsou na svém limitu. Zlepšovat hráče je naše hlavní povinnost. To mě baví, a proto doufám, že se udržíme,“ vysvětluje svou basketbalovou filozofii Pešta.

Podle mnohých odborníků by měla být první liga především pro mladé hráče mezistupněm mezi juniorskou soutěží a Kooperativa NBL. Řada klubů se však na to stále dívá jinak. Lepí sestavy formou hostování a angažováním hráčů, kteří jezdí jen na zápasy. „V naší východní skupině je takových více. Nemyslím si, že je to z pohledu budoucnosti basketbalu dobrá cesta. Tak se mladí mezi elitu neposunou, protože jim budou chybět zkušenosti,“ míní kouč Orlů, který věří, že jeho prvoligová mise v Prostějově bude mít v nové sezóně další pokračování.