Tak se to podařilo! Pokud si chcete užít koupání v kouzelném vesnickém rybníčku obklopeném malebným okolím, který jako kdyby vypadl z obrázku Josefa Lady, pak můžete vyrazit třeba do Dzbelu. Na okraji obce se nachází nádrž, které místní přezdívají „Dzbelské Lipno“. Po loňské kompletní revitalizaci za 5,2 milionu korun se v něm dá opět koupat. 

„Dzbelské Lipno“ najdete na okraji místní části Borová. Kousek od něj vede železniční trať pokračující do Nectavského údolí. Kdo však o malebném rybníku neví, tak ho jen tak neobjeví. Je totiž zcela ukrytý v okolní zeleni.

Oficiálně se jedná o „obecní rybník“. Před osmnácti lety zde proběhly větší úpravy, bezprostředně po nich se sem lidé chodili koupat. „Jenže pak se tu začaly ve větší míře chovat ryby, voda se zakalila a už nikoho nelákala,“ ohlédla se starostka Dzbelu Jana Konečná.

Loni proběhla celková revitalizace rybníka. Radnice se pro ni rozhodla zejména kvůli dlouhodobým problémům s pevností hráze, která už řadu let hrozila protržením. Úpravy měly i další pozitivní efekt.

„Revitalizace se zdařila, hráz je zpevněná a lidé se nyní do rybníka chodí opět koupat. Voda v něm je čistá, ačkoliv křišťálově průhledná také není. Uvidíme, jak dlouho to vydrží, rybník totiž leží v dolíku, takže při větších deštích do něj stéká bahno z okolí,“ nastínila Jana Konečná.