Máte auto? Pak ho nikdy nepůjčujte feťákům. Toto ponaučení by mohla podepsat jedna ze svědkyň v procesu s Janem Chytalem. Prostějovského narkomana policisté během letošního roku třikrát přistihli, jak řídí bez potřebného oprávnění, o nějž kvůli své závislosti na drogách přišel. K jednomu z řady jeho excesů došlo v Okružní ulici, kde měl během honičky odstavit auto uprostřed silnice a pronásledujícím policistům zmizet mezi nedalekými paneláky.

U soudu však Jan Chytal stále popírá, že by auto řídil. Proto v celé záležitosti musí proběhnout poměrně důkladné dokazování. To bylo na programu prostějovského soudu také uplynulé úterý 16. listopadu.

Jan Chytal už má v trestním rejstříku celkem pět záznamů, které se týkají mimo jiné řízení pod vlivem drog, krádeže a porušování domovní svobody. V rámci trestu mu byl mimo jiné stanoven zákaz řízení, na ten však dlouhodobě kašlal a řídil zvesela dál.  Právě k tomuto „uličníkovi“ se dostalo auto Peugot 607. Jeho majitelka o tom dle svých slov neměla ani tušení. „Chtěla jsem auto prodat, a tak jsem ho předala svému tehdejšímu druhovi. Až pak mi volali policisté, že stojí uprostřed Okružní ulice, jeho řidič utekl a že si jej mám přijít vyzvednout. Byla jsem tehdy pořádně naštvaná!“ zavzpomínala u soudu svědkyně, která dle svých slov jméno zájemce neznala. „Jen vím, že to měl být kamarád syna mého druha,“ dodala žena.

Přestože proti Janu Chytalovi svědčí celá řada důkazů včetně výpovědi policistů, kteří jej bezpečně poznali, stejně jako to, že v odstaveném autě byly nalezeny jeho osobní věci, on sám stále popírá, že by auto řídil. Proto soud musí provádět dosti podrobné dokazování. Sám obžalovaný se hájil tím, že 18. května, kdy došlo k výše zmíněné události, byl v práci. Toto jeho tvrzení mu však nikdo nepotvrdil.

„Obžalovaný postupně jmenoval dvě společnosti, pro které měl pracovat. Pouze jedna z nich uvedla, že tomu tak bylo. Z jejího vyjádření však vyplývá, že v uvedený den na pracovišti nebyl,“ konstatoval soudce Petr Vrtěl.

Mladým mužem, který měl zprostředkovat půjčení auta právě Janu Chytalovi, byl známý prostějovský narkoman David Staněk. Jeho otec byl kvůli celé záležitosti předvolán před soud, kvůli onemocnění covidem se však k němu nemohl dostavit. To je stěžejní důvod, proč rozsudek dosud nepadl.

Hlavní líčení tak muselo být odročeno na konec listopadu.