Ztratit cokoliv v Přerově a umožnit tamním ženám poprvé bodovat v aktuálním ročníku UNIQA extraligy ČR? To by bylo pro volejbalistky VK Prostějov dost mrzuté. Nic takového však nepřipustily a krajské derby ovládly třemi vítěznými sadami, ačkoliv musely řešit nemalé trable na postu univerzálky.

„Míša Beránková si na tréninku den před utkáním nešťastně přetrhala vazy v palci na pravé ruce, asi půjde na operaci a musíme se bez ní obejít minimálně dva měsíce,“ prozradil problém číslo jedna hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada. „Gábině Kopáčové se po naskočení do přípravy od začátku týdne ještě vrátily zdravotní potíže z prodělání covidu, necítila se dobře a dostala teploty. Proto do soboty odpočívala, jela až přímo na zápas. Za takové situace jsme ji nechtěli hned dávat do základní sestavy,“ pokračoval Čada v popisu komplikovaného stavu věcí.

Na účku tedy musela zaskočit blokařka Petra Kožoušková. „Logicky jsme přes ni neútočili zdaleka tak často, jako přes rozenou univerzálku, to by nebylo moc taktické. Ale přesto Péťa zvládla svou nouzovou roli v rámci možností velice dobře. A během druhého setu jsme do hry pustili i Kopy, která se toho po nemoci zhostila také solidně,“ konstatoval Čada.

Jeho svěřenkyně byly v úvodní části naprosto dominantní, což dokládá skóre 10:25. Ve druhém dějství už nastaly dílčí komplikace včetně obratu soupeřek na 14:13, ale zbytek sady jednoznačně patřil favoritkám – 18:25. Ty zažehnaly vzdor protivnic rovněž ve třetím dílu, kdy domácí družstvo nejprve vedlo (8:6) a poté dvakrát zlikvidovalo větší ztrátu (z 10:15 na 14:15, z 16:20 na 20:20). Leč závěr patřil celkově lepším hostům – 21:25.

„Začátek byl pro nás v pohodě, protože jsme měli dobré podání, Přerov se potýkal s problémy na přihrávce a hodně chyboval. Po hladkém prvním setu se pak další průběh trochu vyrovnal. I my jsme místy dělali chyby, což vedlo k občasným bodovým újezdům, někdy zbytečně velkým. Ale v rozhodujících momentech jsme vždy dokázali zabrat, hru zkvalitnit a obě koncovky mít pod kontrolou,“ rozebral střetnutí zkušený kormidelník.

„Celkově to bylo spíš průměrné utkání, ve kterém jsme nemuseli předvést nijak skvělý výkon, a přesto to stačilo. Těžili jsme z výborné přihrávky, kterou držely Karolína Fričová s Adélou Stavinohovou, Kája navíc dobře útočila. Slušně zahrál v podstatě celý náš tým, vyrovnali jsme se s dílčími problémy při skládání sestavy. A dosáhli tříbodového vítězství bez ztraceného setu, což jsme v Přerově chtěli. S tím tedy panuje spokojenost.“

Ještě větší zavládne, pokud Hanačky neklopýtnou ani v dalším duelu na půdě papírově slabšího kolektivu. Tím bude čtvrteční souboj ve Frýdku-Místku, jenž dlí až na deváté příčce extraligové tabulky s jedenácti získanými body. Ženy VK jich posbíraly devětadvacet a zůstaly páté za nově vedoucí Ostravou (37), druhým Libercem (36), třetím KP Brno (34) i čtvrtou Olomoucí (33). Příjemnou zprávou je, že šesté Šelmy Brno (23) zaostávají už o bodový půltucet.