Koncem září v prostorách Společenského domu proběhlo moravské kolo soutěže v aranžování květin. Na něj navázalo celostátní finále, které se konalo v říjnu na olomouckém výstavišti coby doprovodná akce podzimní Flory. Do něj se probojovali i čtyři zástupci z Prostějovska. Mezi floristickou elitou se rozhodně neztratili.

 

Vítězem prostějovského Zemského kola Floristiky se stal Matěj Tesárek (16), jemuž se se mezi juniory podařilo obhájit loňský triumf ze žákovské kategorie. V celostátním srovnání pak skončil na výborném druhém místě. Stejného umístění se v Olomouci dočkala také Eliška Ganzarová (15), která tak zopakovala své umístění ze Zemského kola. Prostějovsko mělo na Floře zastoupení i mezi seniory. Veronika Mikulášková v této kategorii skončila třetí a Jitka Šišuláková na pátém místě.

Nebyla to přitom rozhodně jediná soutěž, do níž se prostějovští milovníci přírody zapojili. „V celostátním kole Mladého zahrádkáře obsadili letos v říjnu Jan Hanák 2. místo v kategorii mladších žáků a 5. místo Patricie Kmentová v kategorii starších žáků,“ upozornila Ivana Hasalová, předsedkyně prostějovských zahrádkářů, kteří v průběhu roku pořádají celou řadu akcí zejména pro děti.

V Olomouci prostějovští zahrádkáři zaznamenali ještě jeden výrazný úspěch. „Nejlepší exponáty z Okresní výstavy ovoce, zelenin a květin v Čelčicích byly vystaveny právě na podzimní Floře, kde byla naše expozice oceněna 3. místem za široký sortiment ovoce,“ upozornila Hasalová, která na závěr poděkovala statutárnímu městu Prostějov a Olomouckému kraji za podporu.