Čtyři kola před koncem základní části nemají basketbalisté prostějovských Orlů jistotu, že budou bojovat o prvoligové play-off. Ve vyrovnané tabulce východní skupiny soutěže jim patří zatím šestá příčka, poslední, z níž se postupuje do skupiny o 6. až 12. místo. Pokud ji neudrží, čeká je pouze skupina hrající o záchranu.

Soutěž bude po vánoční přestávce pokračovat až 7. ledna. V důležité fázi celé sezóny Orli přivítají Nový Jičín, pojedou do Brna, nastoupí proti Snakes Ostrava a končí na palubovce Opavy.

„Musíme vyhrát co největší počet zápasů. Především doma nesmíme zaváhat. Kolem šestého místa je to hodně našlapané, rozhodovat bude každý bod. Proto musíme v každém utkání podat maximální výkon a udržet koncentraci celých čtyřicet minut,“ uvědomuje si trenér Prostějova Michal Pešta.

Aktuální postavení v tabulce si uvědomuje také kabina. Přesto tým věří, že o postup do vyřazovací části soutěže bude v nadstavbě bojovat. „Situaci jsme si sami zkomplikovali. Některé zápasy tým prohrál zbytečně. Přesto stále máme poměrně slušné šance skončit do šestého místa. Bude záležet na nás,“ míní nejzkušenější prostějovský basketbalista Petr Dokoupil.

Orli si to rozdají především s Pardubicemi a Olomoucí. S oběma soupeři ale mají horší vzájemné zápasy. V soubojích s konkurenty nevyhráli jediné utkání, proto potřebují získat větší počet vítězství. Pardubice mají na svém kontě sedm výher, Olomouc šest, stejně jako Prostějov.