I v letošním roce se město Prostějov připojilo k akci Brány památek dokořán. „Opět jsme pro zájemce připravili celou řadu zajímavých prohlídek, a to od radniční věže přes secesní perlu Národní dům až po prohlídky kina METRO 70 nebo kláštera Milosrdných bratří,“ shrnula 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová. Kdy přesně a na co konkrétně se tedy můžete těšit? Podívejte se na následující nabídku:

 

sobota 15. dubna 13:00, 14:00 a 15:00 hodin

prohlídka bývalého kláštera Milosrdných bratří (Svatoplukova ulice)

Komentované prohlídky bývalého kláštera Milosrdných bratří (sakristie, refektář, areál barokního kláštera, lékárna, nemocniční pavilon z roku 1898).

Prohlídky realizuje SOŠPO ve spolupráci s farností sv. Petra a Pavla. Průvodcem po klášteře je pan Tomáš Strouhal. Sraz zájemců o prohlídku je před vstupem do kláštera. Maximální počet účastníků je 20 osob.

Klášter byl založen kněžnou Marií Annou z Lichtenštejna v roce 1727 a dokončen byl roku 1759. V prvním patře kláštera bylo 25 cel pro řeholníky a pět reprezentačních místností převora. V přízemí uličního křídla se nachází klášterní lékárna s nástropními malbami. Velká místnost východního křídla, která navazuje na lékárnu, sloužila od 18. století do počátku století 20. jako nemocnice. Vedle sakristie s dochovaným původním mobiliářem se nachází refektář kláštera s dochovanou malířskou výzdobou sálu. Barokní areál kláštera doplňuje stavba klášterní nemocnice z roku 1898.

 

sobota 22. dubna 11:00 a 12:00 hodin

prohlídka kina METRO 70

Maximální kapacita 25 osob na prohlídku, rezervace prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Uveďte prosím jméno, čas prohlídky a počet osob.

Budova kina Metro 70 je v kontextu kulturních stánků věnovaných filmu v Česku v mnoha směrech ojedinělá a představuje kvalitní architekturu sklonku šedesátých let dvacátého století. Objekt realizovaný v letech 1965–1969 dle projektu brněnského architekta Zdeňka Michala je variací na jeho starší návrh kina Hvězda v Uherském Hradišti. Vedle toho, že se jedná o Prostějovanům dobře známé kino, je v budově umístěn i kryt civilní ochrany. V rámci prohlídky budete moci nahlédnout i do těchto jinak nepřístupných prostor.

Kontaktní osoba: Michal Zábranský, zástupce ředitelky, telefonní číslo 582 329 641, www.metro70.cz.

 

sobota 29. dubna 13:00 hodin

prohlídka divadelních a spolkových prostor Národního domu - národní kulturní památky

Maximální kapacita 30 osob, rezervace na telefonním čísle 582 329 600 nebo 582 329 603 do pátku 28. 4. do 12 hodin.

Národní dům v Prostějově, první skutečně monumentální stavba Jana Kotěry (1871–1923), patří ke skvostům české a moravské moderní architektury 20. století. Myšlenka stavby českého společenského a kulturního centra byla v Prostějově na konci 19. století chápána jako důležitá místní otázka. Národní dům je proměnlivou, jedinečnou a nezastupitelnou scénou každodenního prostějovského kulturního i společenského dění. V současné době v Národním domě, v jeho divadelní a spolkové části, organizuje svou činnost Městské divadlo v Prostějově, příspěvková organizace. Restaurační část provozuje Národní dům, obecně prospěšná společnost.

Zájemci se shromáždí u hlavního vchodu do divadla na Vojáčkově náměstí. Komentovaná prohlídka trvá 60 minut, pohyb v budově není bezbariérový.

Kontakt: Jana Maršálková, ředitelka Městského divadla, www.divadloprostejov.cz.