Botanická zahrada byla založená městem 9. září 1934. Původní stromová část byla umístěna u kostela sv. Petra a Pavla, kde se nyní nacházejí Spitznerovy sady. V dnešní Lidické ulici byly vysázeny rostliny z okolí Prostějova a Hané. Na ploše necelého hektaru je aktuálně k vidění asi 1200 rostlin z celého světa. Teď na jaře v ní kvetou například sněženky, krokusy, modřence, ale i vzácný řebčík kostkovaný či rododendrony a azalky. Okouzlí vás zde i květy stromů a keřů. Vstup do zahrady je zdarma.

 

První snahy o založení botanické zahrady v Prostějově se připisují Václavu Spitznerovi, profesoru a později řediteli prostějovské reálky. Spitzner založil v Prostějově Klub přírodovědecký a stal se jeho prvním předsedou. Po jeho smrti v roce 1907 jeho záměr prosazovali jiní profesoři reálky, ale ani ti nebyli úspěšní. Teprve až v roce 1932 městské zastupitelstvo rozhodlo využít pozemků bývalého hřbitova a pozemků v tehdejší ulici Lazarety.

Vypracování projektu zahrady bylo svěřeno Františku Havránkovi. Zvláštností je, že zahrada byla založena městem. Botanické zahrady totiž byly většinou zakládány školami nebo spolky. Botanická zahrada byla zaměřena na prezentaci regionální flóry. Posláním zahrady bylo seznámit zejména děti s názvy rostlin a budovat tak vztah nejen k přírodě, ale i k vlastní domovině.

Válečná léta zahradu těžce postihla, nacházela se totiž v těsném sousedství kasáren, ve kterých byli němečtí vojáci. V letech 1944 a 1945 byla prakticky zničena, podařilo se ji sice obnovit, ale už nikdy ne v takovém rozsahu jako v předválečných letech.

Od roku 1986 je botanická zahrada zařazena do mezinárodního seznamu botanických zahrad.

V roce 1989 hrozilo, že botanická zahrada bude přemístěna a pozemek připojen k sousedním kasárnám. Prostějovská pobočka ochránců přírody, a především studentská organizace ochránců přírody na gymnáziu J. Wolkra se tehdy všemi možnými způsoby snažily botanickou zahradu zachránit, navíc přišel konec bývalého režimu, takže zahrada zůstala zachována na svém místě.

V roce 1990 doznala zahrada malé změny. Byla k ní přičleněna plocha, na které byl vybudován nový vchod a sociální zařízení. Skladba rostlinného materiálu byla v zahradě přizpůsobena nejen požadavkům výuky základních a středních škol, ale i požadavkům specialistů z řad zahrádkářů.

V roce 2012 byla botanická zahrada pojmenována po prostějovském ochránci přírody Petru Albrechtovi, který se významně zasadil jak o botanickou zahradu, tak o ochranu přírody na Prostějovsku. V roce 2014 došlo k rozšíření Botanické zahrady Petra Albrechta, která tímto získala svoji současnou podobu.

 

PROVOZNÍ DOBA:

květen až září     

pondělí, neděle                        zavřeno

úterý – pátek                             8.00 - 18.00 hodin

sobota                                           10.00 - 16.00 hodin

říjen až duben

pondělí - pátek                          8.00 - 15.00 hodin

 

Speciální příloha JARO V ZAHRADĚ je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 24. dubna