Velký boxerský turnaj Hanácké beran 2023 v Kelčicích se stal opravdovým svátkem tohoto tradičního bojového odvětví, jež patří mezi olympijské sporty. Jeho premiérový ročník měl mezinárodní charakter, neboť pořádající Our Hope Boxing Club Prostějov zajistil účast zástupců šesti evropských zemí (Německo, Litva, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Česko). A úroveň dvoudenních bojů byla i díky tomu hodně vysoká, což ocenily stovky nadšených fanoušků okolo ringu pod otevřeným nebem.

Protože se rozsáhlá akce konala takzvaně Open Air, dost potřebovala přízeň počasí. A to organizátorům v čele s šéfem OHBC PV Martinem Klíčem přálo měrou vrchovatou. O uplynulém víkendu totiž panovalo nádherné letní počasí, obloha vymetená bez jediného mráčku, prostě podmínky jako stvořené pro nefalšovanou venkovní zábavu. Možná panovalo až moc velké vedro, nicméně se aspoň část diváků mohla schovat pod plachtovou střechu mobilního polostanu. Výtečné zázemí se vším všudy včetně postaveného ringu přitom poskytl areál Restaurace U Toma.

Sobotu otevřel odpolední předkrm

První turnajový den odstartoval v sobotním odpoledni slavnostním nástupem malých dětí společně s mládežnickými rohovnicemi domácího oddílu nesoucími vlajky všech zúčastněných států. Následně do ringu nastoupili hlavní organizátor Martin Klíč a starostka obce Vranovice-Kelčice Irena Blažková. „Jsem šťastná a hrdá, že tady u nás můžeme přivítat takový sportovní svátek. Přeji vám skvělou zábavu u kvalitního boxu, dobrého jídla a pití i dalšího doprovodného programu. A už teď se těším na další ročníky,“ řekla mimo jiné Irena Blažková.

Následně už nic nebránilo zahájení úvodního zápasového bloku, který obstaralo deset střetnutí obou pohlaví napříč věkovými i váhovými kategoriemi. Prostějovští zástupci zatím zůstávali v klidu, zahajovací pasáž totiž patřila mezinárodním duelům. Stoprocentní výsledkovou úspěšnost přitom zaznamenala silná německá výprava, když Sorin Lefner ve školní mládeži jasně porazil narychlo povolaného Daniela Skalského z Mikulova, zkušená žena Samira Buske přesvědčivě vybodovala maďarskou ranařku Réku Stark a šikovná juniorka Ennie Lux přesvědčivě zdolala Kateřinu Marynets z Pelhřimova.

Jinak se odehrávaly převážně slovensko-polské bitvy, v nichž měli téměř výhradně navrch naši severní sousedé. Ze Slováků uspěl jen školní mladík Dominik Šíra proti potomkovi slavného šlechtického rodu Igoru Jagiellovi a pak ještě kadet Adam Zupko tím, jak v možná nejhezčím souboji této otevírací sekce udolal Marcela Bogdanskiho těsně 2:1 na body. Jinak dominovali Poláci: postupně Wiktor Szcepaniak, Patryk Sawlanski a Olivier Topa. Velmi působivý triumf zaznamenal také kadet Karolis Mudrikas z Litvy suverénním zpacifikováním jakýchkoliv snah ukrajinského Slováka Artoma Visiagina.

Přestávka a ocenění špiček OHBC

Po desítce převážně zajímavých utkání následovala zhruba hodinová pauza na občerstvení, jež bylo opravdu chutné. Pití včetně točeného piva berte jako samozřejmost, k tomu mohli přítomní vybírat z vynikajících dobrot k jídlu od klasického vepřového guláše přes pikantnější segedínský a různé klobásy až třeba po grilované maso dokonale připravené samým majitelem Restaurace U Toma Tomášem Vytáskem a jeho spolupracovníky.

Nicméně přestávka utekla jako voda a na řadu přišlo slavnostní vyhlášení nejlepších boxerek i boxerů pořádajícího Our Hope Boxing Clubu za uplynulou sezónu v Národní lize boxu ČR 2022/23 i dalších soutěžích. Ocenění dostaly mládežnice Ester Dvorská, Vanessa Reiterová a Aneta Vytásková, žena Lenka Červinková, mládežníci Dorian Kropog, Šimon Dvorský a Vladislav Savchenko i muži Vojtěch Jančík, Štěpán Wezdenko a Jan Bezoušek. Osobně jim gratulovala starostka Irena Blažková společně s Tomášem Vytáskem.

Do akce šli domácí, pak zlatý hřeb

 

Po tomto příjemném intermezzu již nezadržitelně propukl druhý zápasový blok sobotního programu nazvaný výstižně Galavečer prostějovského boxu. Zaplněnému hledišti se totiž představilo v plné akční parádě hned několik želízek OHBC PV, přičemž ve většině případů šlo o kvalitní a divácky atraktivní souboje. Například maličká Sára Dvorská, která šla mezi šestnáct provazů jako první, svedla intenzivní remízovou řežbu s podstatně vyšší Rokszanou Stepaniak z Polska v kategorii školní mládeže.

Po Sáře absolvovaly své mače ještě další dvě děti (zároveň svěřenci) trenéra Oldřicha Dvorského. O něco starší školní mládežnice Ester Dvorská prokázala svůj talent těsným vybodováním polské reprezentantky Oliwie Kummer v drsné přestřelce, naopak kadet Šimon Dvorský o kousek podlehl rovněž na body jinému špičkovému Polákovi jménem Karol Lisicewicz. Mezinárodní top úroveň potvrdil kadet Dorian Kropog, člen mládežnické reprezentace ČR a pravidelný účastník evropských šampionátů suverénně porazil Maria Galbu ze Slovenska.

Kvůli byrokratickým nesmyslům prorusky vedené mezinárodní federace AIBA nemohl být vyhlášen výsledek parádního ženského duelu mezi domácí Lenkou Červinkovou a ostřílenou Maďarkou Hannou Lakotár, což ale jejich měření sil pranic neubralo na údernosti. Mladá bojovnice Prostějova houževnatě vzdorovala trochu lepší matadorce ověnčené úspěchy až do úplného konce. Méně se naopak dařilo v mužském střetu klubovému parťákovi Červinkové, jinak spolehlivému Vojtěchu Jančíkovi. Tentokrát byl příslušník polského nároďáku Gregorsz Zmunda nad jeho aktuální formu.

S nadcházejícím večerem sice polevovalo úmorné horko, leč pomyslná teplota vůbec neklesala. Blížil se totiž zlatý hřeb turnajového dne číslo jedna, na který se obecenstvo mimořádně těšilo. Aktivní comeback do ringu po mnoha letech totiž ohlásili trenéři Our Hope Boxing Clubu Prostějov Martin Klíč i spřáteleného oddílu Spider Olomouc Petr Řezníček, navíc ve vzájemném utkání dvou nerozlučných kamarádů. Už při jejich nástupu a poté během vlastního souboje atmosféra logicky gradovala, fandové včetně svěřenkyň a svěřenců bouřlivě povzbuzovali hlavně domácího borce. Robustnější Klíč sázel spíš na hrubou sílu, pohyblivější Řezníček na rychlost. Každopádně nešlo jen o vyložený přátelák s minimem kontaktů, oba kámoši do toho chvílemi šli (takřka) naplno. Příznivci se zkrátka pobavili a rozhodčí dle očekávání vyhlásili zaslouženou remízu.

Druhý den Hanáckyho berana 2023 v Kelčicích obstaral v neděli od desáté hodiny dopoledne poslední blok finálových střetnutí, jehož průběhu se budeme podrobněji věnovat při ohlédnutí v příštím vydání Večerníku.

 

HANÁCKÉ BERAN 2023 V BOXU (KELČICE) – SOBOTNÍ VÝSLEDKY

školní mládež, do 40 kg:   Skalský (Mikulov) – Lefner (Německo) 0:3 na body

školní mládež, do 44 kg:   Jagiello (Polsko) – Šíra (Slovensko) 0:3 na body

kadeti, do 70 kg:                 Baszo (Slovensko) – Pružinec (Slovensko) 2:1 na body

kadeti, do 60 kg:                 Glebov (Slovensko) – Szcepaniak (Polsko) 0:3 na body

kadeti, do 66 kg:                 Samoilenko (Slovensko) – Sawlanski (Polsko) 1:2 na body

kadeti, do 70 kg:                 Topa (Polsko) – Holovko (Slovensko) 3:0 na body

kadeti, do 48 kg:                 Visiagin (Slovensko) – Mudrikas (Litva) 0:3 na body

ženy, do 63 kg:                    Buske (Německo) – Stark (Maďarsko) 3:0 na body

kadeti, do 66 kg:                 Zupko (Slovensko) – Bogdanski (Polsko) 2:1 na body

kadetky, do 57 kg:              Lux (Německo) – Marynets (Pelhřimov) 3:0 na body

muži, do 80 kg:                   Pap (Maďarsko) – Vodák (Mikulov) bez vyhlášení výsledku

školní mládež, do 50 kg:   Stepaniak (Polsko) – S. Dvorská (OHBC Prostějov) remíza na body

muži, do 57 kg:                   Bocharov (Slovensko) - Richmeier (Německo) 1:2 na body

školní mládež, do 64 kg:   Kummer (Polsko) – E. Dvorská (OHBC Prostějov) 1:2 na body

ženy, do 60 kg:                    Lakotár (Maďarsko) – Červinková (OHBC Prostějov) bez vyhlášení výsledku

kadeti, do 50 kg:                 Galba (Slovensko) – Kropog (OHBC Prostějov) 0:3 na body

kadeti, do 70 kg:                 Lisicewicz (Polsko) – Dvorský (OHBC Prostějov) 2:1 na body

muži, do 75 kg:                   Zmunda (Polsko) – Jančík (OHBC Prostějov) 3:0 na body

muži, do 75 kg:                   Horváth (Slovensko) – Savičkas (Litva) 2:1 na body

muži, nad 91 kg:                 Řezníček (Spider Olomouc) – Klíč (OHBC Prostějov) remíza na body

HODNOCENÍ HLAVNÍHO ORGANIZÁTORA MARTINA KLÍČE

„Chtěli jsme udělat velký mezinárodní turnaj pro naše závodníky, kvalitní soupeře a samozřejmě také pro fanoušky. A jsem nadšený, jak výborně se Hanácké beran 2023 povedl. Přálo nám krásné letní počasí, díky obětavé pomoci členek i členů našeho klubu a spousty kamarádů i přátel se vše podařilo náležitě připravit, potom náročnou organizaci akce také zvládnout. Proto chci moc poděkovat všem, kteří se na pořádání turnaje podíleli. Speciální díky patří veškerým partnerům v čele se statutárním městem Prostějov a Olomouckým krajem, pochopitelně jsme měli obrovskou podporu od paní starostky Vranovic-Kelčic Ireny Blažkové i majitele Restaurace U Toma Tomáše Vytáska. Fakt maximálně děkujeme! Jak už to u podobných turnajů bývá, vždycky někdo na poslední chvíli zruší účast a nepřijede, ale s tím jsme se myslím poprali zdárně. Sportovní úroveň premiérového ročníku Hanáckyho berana byla podle mě i tak vysoká. A věřím, že diváci, kterých se přišla podívat opravdu spousta, se náležitě pobavili. Nejen boxem, snažili jsme se zajistit co nejlepší jídlo i pití včetně cen do bohaté tomboly. Co můj exhibiční zápas proti kamarádovi Peťovi Řezníčkovi? Jsem holt starý kokot a vymyslel jsem si takové utkání, abych musel aspoň měsíc trénovat, shodit část z výrazné nadváhy a připravit se na fyzicky těžký souboj. Bral jsem to jako osobní motivaci, současně i jako ukázku pro své mladé svěřenkyně a svěřence, že je vždycky lepší sportovat a makat na sobě než pořád čumět do mobilu a povalovat se. My jsme Our Hope Boxing Club, právě aktivní pohyb je nadějí pro další generace!“

Martin Klíč, šéftrenér pořádajícího Our Hope Boxing Clubu Prostějov