Po domácím turnaji Hanácké beran ve Vranovicích-Kelčicích zkraje července měli někteří rohovníci i rohovnice Our Hope Boxing Clubu Prostějov dost rušný i zbytek letních prázdnin, tedy období, během kterého většinově vládne odpočinek. Pro část závodníků ambiciózního oddílu však oddechový čas neplatil.

Napilno měl zejména Dorian Kropog, jenž absolvoval hned dvě mezinárodní akce rychle za sebou. Nejprve to byl jeho vrchol sezóny, tedy mistrovství Evropy kadetů 2023 v rumunském Ploiešti. A stejně jako na dvou předchozích kontinentálních šampionátech školní mládeže zůstal prostějovský talent těsně od zisku cenného kovu.

„V prvním kole váhové kategorie do 48 kilogramů Dorian porazil soupeře z Litvy jasně 5:0 na body, ale pak měl tradičně smůlu na los. Už potřetí za sebou na ME totiž narazil na největšího favorita a pozdějšího celkového vítěze, tentokrát šlo o arménského borce, jemuž podlehl 1:4 na body. Obsadil tak dělené páté místo, byť na medaili výkonnostně měl,“ litoval šéftrenér OHBC Martin Klíč. „Věřím, že kohokoliv jiného kromě suverénního Arména by velmi pravděpodobně zdolal a na vysněnou globální placku tak dosáhl. Je to škoda, nicméně nemá smysl naříkat. Naopak musíme tvrdě pracovat dál a on ten velký úspěch jednou přijde,“ neztrácí Klíč víru.

I proto svého svěřence hned po návratu z Rumunska vzal na jiné zahraniční klání. „Vyrazili jsme na přátelské utkání do izraelského města Akko, kde Dorian svedl kvalitní vyrovnaný souboj s domácím protivníkem ukrajinského původu, jenž také startoval na ME v Ploiešti, ale ve vyšší váze do 52 kg. Celkově tak Kropog podstoupil v krátké době tři těžké zápasy nejvyšší mezinárodní úrovně, což ho v kariéře zase posune o kus dál,“ pokračoval Klíč.

Jiní dva boxeři Our Hope Boxing Clubu PV Šimon Dvorský a Štěpán Wezdenko pro změnu absolvovali mezinárodní soustředění v Polsku. „Jednalo se o tréninkový kemp ve Slupsku, tedy až u moře. Vedl ho renomovaný kouč Andrei Shilov za účasti borců z Polska, Irska a České republiky, náplň zaměřená na kondici i techniku měla vynikající kvalitu. A pro kluky měl tenhle kemp obrovský přínos,“ řekl Klíč. „Oba nabrali spoustu nových poznatků, do naší přípravy můžeme zařadit další důležité prvky, je to obohacení. Štěpán byl přitom zařazen do juniorské reprezentace ČR a příští rok by měl jet na mistrovství Evropy 2024, kam má podle mě dobře našlápnuto i Šimon. Počet českých reprezentantů z našeho klubu se tak slibně rozrůstá,“ těší prostějovského odborníka.

Ester Dvorská (stejně jako její bratr Šimon studující Cyrilometodějské gymnázium Prostějov) přitom už nyní v srpnu startovala na evropském šampionátu školní mládeže ve slovinském Mariboru. Ve váze do 64 kilogramů prošla volným losem přímo do čtvrtfinále, kde stejně jako Dorian Kropog nezůstala daleko od postupu a tím zisku kontinentální medaile.

„Ester byla svým otcem a zároveň trenérem OHBC Oldřichem Dvorským výborně připravená, proti Chorvatce však bohužel ze začátku podléhala větší nervozitě, protože ještě nemá tolik zkušeností. Postupně šel její výkon hodně nahoru a poslední kolo už jednoznačně vyhrála, ale ztrátu z úvodu nedokázala dohnat, prohrála 1:4 na body,“ popsal Klíč trochu nešťastnou porážku Dvorské na ME. „Rovněž pro ni to byla ohromná zkušenost do další kariéry. Všichni společně pokračujeme, opět jsme v plném tréninku a poctivě makáme na vlastním neustálém zlepšování, abychom šli vstříc co největším úspěchům. A moc děkujeme všem partnerům za podporu,“ zdůraznil Martin Klíč před novou sezónou. Tu otevře 1. kolo Národní ligy boxu ČR 2023/2024 v sobotu 16. září doma v Národním sportovním centru Prostějov.