Nová vláda, nové pořádky? Mnozí doufali. A ohledně protikoronavirových opatření to tak i vypadá. Mnohé sice platí dál. Volání po zpřísňování, omezování, zavírání však nová garnitura odsoudila. A zavírání společnosti? To rovnou se slovy o „komunismu“ shodila ze stolu.

Místo toho se kabinet premiéra Petra Fialy rozhodl pro apel na osobní zodpovědnost každého z nás. Ať se každý chová podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nějak to ustojíme. Zároveň vláda zakázala pořádání větších večírků a připomněla se s testováním ve školách po Novém roce. A to hned dvakrát týdně. Celkově ale nechala situaci volný průběh.

Co se stalo? Okamžitě se rozhořely střety mezi příznivci tvrdších nařízení a naopak těmi, co prosazují právě spíše vše na odpovědnosti každého z nás. I hodně příznivců vládní pětikoalice a řada komentátorů, kteří dosud haněli postoje Babišovy vlády a její činnost si začali pokládat otázku, zda Petr Fiala dělá dobře a nejde jen za A) o házení odpovědnosti na jiné, respektive na nás na všechny. A za B) o čistý populismus, ne nepodobný Babišovu.

Obavy o „sázku na zodpovědnost“ přitom chápu. Epidemie je s námi skoro dva roky, lidé jsou unavení, naštvaní, vystresovaní. A příkop mezi těmi, co nechtějí dodržovat nic a těmi, co by dodržovali snad i ještě neschválená nařízení se prohlubuje. Stejně jako frustrace z celé situace. Navíc, osobní zodpovědnost v zemi, kde raději na dálnici je stanovená maximální rychlost, alkohol za volantem striktně zakázán (bez jakékoli tolerance) a hlavně v zemi, kde je kromě fotbalu a hokeje národní sport obcházení téměř veškerých nařízení, co zrovna nevoní, je to těžké.

Pravdou je, že nařizovat sebelepší nařízení před Vánoci a v době krátce po nich je problém: lidé si prostě (většinou za příbuznými zajdou, svátky jsou čas setkávání, slavení. Pár lidí se možná na doporučení nesejde, ale mnozí jiní ano. A vymahatelnost? Nula.

Vláda tak víceméně musela vybírat mezi jedním ze dvou zel. Zvolila dobře? Uvidíme za pár týdnů. A asi nezbývá, než tu zodpovědnost za každého z nás i své nejbližší přijmout.