Asi největší koncentrace kol na Moravě bude během víkendu v Protivanově. V sobotu 11. června se v městysi uskuteční obří cyklistický závod v cyklokrosu. Celkem se bude závodit hned v devatenácti kategoriích: nejmenší závodníci budou moci využít odrážedla. Nebudou ale chybět všechny věkové kategorie až do skupiny Masters.

Závod přinese pro účastníky spíše rovinatý terén. Jezdit se bude v okolí fotbalového hřiště, kde zároveň bude start i cíl. Pod fotbalovou tribunou se bude nacházet kancelář závodu. Ten je součástí Poháru Drahanské vrchoviny. Součástí je i štafetový závod. Ten předpokládá účast po jednom závodníkovi do 12 let, jednom do 18 let a jednoho dospělého. Alespoň jeden ze trojice musí být ženou.

Startovné je 50 korun pro nejmenší děti, 100 korun pro děti do 14 let. Ostatní platí 200 korun. Součástí je i občerstvení pro závodníky. První kategorie, nejmenší chlapci, vyráží na trať závodu v 9.30. Registrace závodníků je možná do 30 minut od oficiálního zahájení závodu dané kategorie.