Kategorie juniorů a dospělých si během posledních dvou týdnů rozdělily všechny medaile na silnici v individuálních disciplínách při společném mistrovství Slovenské a České republiky v cyklistice. Dějištěm soubojů byla slovenská města Bánovce nad Bebravou a Tlmače. Nejlepšího výsledku TUFO PARDUS Prostějov dosáhla letos vynikající juniorka Patricie Müllerová, jež získala stříbrnou medaili v závodě s hromadným startem své věkové kategorie!

Šampionáty odstartovaly silničním závodem kategorie mužů do 23 let v Bánovcích nad Bebravou. Prostějovský tým vyslal na 150 km dlouhou trať pět jezdců. Ve zvlněném terénu si nejlépe počínal Ondřej Pokorný (do loňska ještě junior), který vybojoval devátou příčku. Velmi dobře si vedl také čtrnáctý Petr Vára, mistrem republiky U23 se stal Daniel Mráz (Elkov Kasper).

„Trať v Bánovcích byla docela kopcovitá, ani klukům ze zahraničních týmů se však nepodařilo získat rozhodující náskok. Ondra Pokorný se v závěru ještě pokoušel útočit, nicméně do cíle spurtovalo přibližně pětadvacet závodníků. Jeho deváté místo vzhledem k věku beru jako velmi solidní výsledek. Dobře a aktivně si počínal i Petr Vávra,“ hodnotil sportovní ředitel hanácké stáje Michal Mráček.

O čtyři dny později následovala časovka jednotlivců. Na rovinatém profilu mezi městy Tlmače a Levice dosáhla na nejlepší prostějovský výsledek juniorka Eliška Grulichová, která v boji s chronometrem skončila devátá. Pro vítězství si na 11,5 kilometru dlouhé vzdálenosti dojela Nela Kaňkovská (CC pave 76). Mezi třiadvacítkáři nejlépe dopadl patnáctý František Vinklárek, zatímco juniorům časovka příliš nevyšla.

„Vzhledem k tomu, že Paťa Müllerová musela ještě doléčit nachlazení, tak do časovky nenastoupila. Eliška Grulichová trošku zazmatkovala na obrátce, což ji stálo nějaký čas a určitě pár pozic. Od juniorů jsem čekal asi o kousek víc, ale časovka je nesmlouvavou disciplínou. Pro dobrý výsledek musí vše sednout,“ okomentoval trenér TUFO PARDUS Martin Cetkovský.

Silniční MČR pak pokračovalo závodem juniorek, jež startovaly společně s elitními ženami. A zde to Prostějovu konečně cinklo. Patricie Müllerová brala v cíli 97 kilometrů dlouhé štreky stříbrnou medaili, rychlejší byla pouze Adéla Pernická (Bike Pro Racing). Klání juniorů mělo distanci 130 km, a byť rychlostní průměr činil více než 45 kilometrů za hodinu, do cíle přijela početná skupina. Boj o cenné kovy se tak rozhodl až v závěrečném spurtu a tam obsadil Vojtěch Soukup osmnáctý post. „Paťa stříbrem potvrdila svou letošní skvělou formu a příslušnost do top české špičky. Vojta Soukup asi vytěžil maximum možného a jeho umístění hodnotím taky pozitivně,“ glosoval Cetkovský.

Závěrečná neděle už potom patřila závodu Elite mužů, vrcholu mistrovství. Na startu se sešla skvělá konkurence borců včetně těch z World Tour. Pochopitelně největším lákadlem byl domácí Peter Sagan, pro kterého byla akce loučením se silniční cyklistikou. Tomu také odpovídal obrovský počet diváků kolem trati. Jelo se 230 km ve velmi vysokém tempu průměrnou rychlostí 47 kilometrů za hodinu. Ovšem i zde o vítězi rozhodoval až závěrečný spurt, z TUFO PARDUS se nejvýše prosadil patnáctý Jan Voneš. Richard Holec byl 29. a Ondřej Pokorný 31, šampionem se stal Mathias Vacek (Trek Segafredo).

Ve stejném termínu absolvovali polští členové hanáckého kolektivu Wojciech Pszczolarski a Filip Prokopyszyn šampionát své země. I když na startu hájili prostějovské barvy jen dva, zabojovali nadmíru zdatně: Prokopyszyn skončil 16. a Pszczolarski 25.

„Většina našich kluků odvedla dobré výkony. Malinko mě ale mrzí, že se jim nepodařilo lépe zorganizovat spurt pro Honzu Voneše, mohlo to být ještě o kousek lepší. I tak hodnotím výsledky velmi dobře. Rád bych také dodal, že i když závod nebyl nikterak náročný profilem, byl to určitě svátek cyklistiky. Peter Sagan je opravdový fenomén a přitáhl ke trati neskutečné množství diváků. Taky nemůžu zapomenout na naše kluky z Polska, kteří odjeli ve stejný den svůj silniční mistrák a také si vedli moc dobře,“ poskytl celkové ohlédnutí Michal Mráček.