Největší cyklistický závod na území naší republiky je tady. Už ve čtvrtek poprvé závodníci šlápnou do pedálů a vyrazí na první etapu pelotonu. Ta bude začínat na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově a před startem nabídne bohatý doprovodný program. Fanoušci se mohou těšit na tři světové týmy i řadu nositelů zvučných jmen světové cyklistiky. Jednoznačně největším lákadlem pak bude čtyřnásobný vítěz Tour de France a dvojnásobný vítěz španělské Vuelty i Italského Giro D´Italia Chris Froome. Přivítat velikány cyklistiky, ale i skvělé české jezdce budete moci do 12.30, kdy proběhne start úvodní etapy o 165 kilometrech.

  

Ta nejlepší světová cyklistika se znovu po roce vrací na české území a stejně jako v letech předešlých peloton zavítá do Prostějova, kde tentokrát celý závod odstartuje. První etapa přijde na řadu ve čtvrtek od 12.30, kdy závodníci vyrazí přes řadu obcí do Uničova. Jednat by se mělo o první jednodušší zkoušku před náročnějším programem. Jen si to představte, závodníci během čtyř dnů urazí více než 670 kilometrů a budou se muset vypořádat z celkovým převýšením 11 tisíc výškových metrů.

Na startu se představí i dva týmy nejvyšší kategorie a hlavní pozornost bude upřena na tým Jumbo–Visma, v jejichž službách najdeme i vítěze posledních dvou ročníků Tour de France Jonase Vingegaarda. Druhým týmem z elitního cyklistického světa bude BORA – hansgrohe, třetím Intermarché – Circus – Wanty. Celkem se představí 21 sestav. Chybět nebude ani tuzemská špička.

Tu největší bombu pro fanoušky ale odpálili pořadatelé krátce po zahájení prázdnin, kdy oznámili, že do Prostějova zavítá jedna z největších legend silniční cyklistiky vůbec. Osminásobný vítěz těch největších cyklistických akcí na světě Chris Froome, který všech úspěchů dosáhl v dresu Teamu Sky, ale od roku 2021 působí u celku Israel Premier Tech. „Je to fantastická zpráva, Chris je ikonou cyklistiky a jeho účast na Czech Tour je jedinečnou příležitostí pro naše fanoušky vidět ho v Česku,“ nechal se slyšet ředitel závodu Leopold König, Froomův někdejší kolega z týmu Sky.

„Moc se těším na to, že budu poprvé závodit v České republice na Czech Tour. Je skvělé, že se znovu setkám se svým bývalým týmovým kolegou Leo Königem, který se mnou v roce 2015 vyhrál Tour de France, a uvidím závod, jenž nyní řídí. Mám za sebou dobrý tréninkový blok a jsem připraven zahájit druhou část sezóny čtyřmi náročnými dny,“ vzkázal Chris Froome.

V Prostějově tedy vše vypukne, a to ve čtvrtek 27. července ve 12:30 hodin, kdy se bude startovat z centra města. Zahájení celé akce je ale naplánováno už dvě hodiny před startem. Od 11.20 se mohou fanoušci těšit na prezentaci všech 21 týmů. Deset minut před startem vystoupí Hanácký Soubor písní a tanců Klas a ve 12.25 zazní česká státní hymna v podání pěveckého souboru Proměny. Poté už se vydají cyklisté na trať.

Peloton projede z náměstí T. G. Masaryka Pernštýnským náměstím, Kravařovou ulicí a pokračovat bude Plumlovskou ulicí. Závod pak bude pokračovat směrem na Mostkovice. „V této souvislosti upozorňujeme, že může dojít ke krátkodobému omezení provozu na křižovatce ulic Blahoslavova – Palackého – Plumlovská při výjezdu pelotonu po slavnostním startu. Velmi proto prosíme účastníky silničního provozu i obchodníky v dotčených lokalitách o shovívavost a trpělivost,“ vzkazuje Prostějovanům Alena Vrtalová, referent mediální komunikace prostějovského magistrátu. „Děkujeme za pochopení a věříme, že divácký zážitek z atraktivního cyklistického závodu bude kompenzací za zmiňované dopravní omezení,“ dodala.

 

PROGRAM CZECH TOUR 2023

1. etapa – 27. července: Prostějov – Uničov, 165 km / 2 217 výškových metrů

2. etapa - 28. července: Olomouc – Pustevny, 167,5 km / 2 840 výškových metrů

3. etapa – 29. července: Moravská Třebová – Červenohorské sedlo, 161,5 km / 3 404 výškových metrů

4. etapa – 30. července: Šumperk – Šternberk, 176,2 km / 2 982 výškových metrů

Celkem 670,2 km / 11 443 výškových metrů

DOPROVODNÝ PROGRAM V PROSTĚJOVĚ

10.30 – Zahájení

11.20 – Prezentace týmů

12.20 – Hanácký soubor písní a tanců Klas

12.25 – Česká státní hymna – Proměny

12.30 – Start 1. etapy